Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

TikTok se confruntă cu mai multe procese din partea unor părinți care spun că copiii lor au murit în timp ce încercau „provocarea blackout”, după ce aplicația le-a arătat videoclipuri cu alte persoane care o încercau. Un proces intentat împotriva companiei în iunie susține că cel puțin șapte copii au murit anul trecut în timp ce încercau provocarea, relatează The Verge.

Utilizatorii sunt încurajați să se alăture provocărilor

În plângere este menționat că această provocare „încurajează utilizatorii să se sugrume cu curele, cu șnururi de poșete sau cu orice altceva similar până la leșin”. Toți copiii care ar fi murit aveau sub 15 ani.

Cel mai recent proces a fost intentat de părinții lui Lalani Walton, în vârstă de opt ani, și Arriani Arroyo, în vârstă de nouă ani. Cu toate acestea, aceștia menționează și alți copii care au murit după ce au încercat provocarea, ca dovadă că TikTok era conștient de problemă.

Mama unui copil de 10 ani din Pennsylvania, Nylah Anderson, a dat în judecată și ea compania, susținând că aplicația „a promovat provocări extrem de periculoase și inacceptabile”. Ca răspuns la acest proces, TikTok a declarat pentru The Washington Post că a blocat utilizatorii să caute provocarea „blackout”.

În schimb, utilizatorii primesc un mesaj de avertizare, în care se spune că „unele provocări online pot fi periculoase sau deranjante”, și primesc un link către o pagină din aplicație despre evaluarea provocărilor și avertismente.

Cu toate acestea, noul proces al lui Smith și Arroyo susține că provocările nu au fost căutate de copiii, ci acestea au fost sugerate pe ecranul principal al aplicației, în pagina „Pentru tine”.

Nu este primul procesul cu care se confruntă compania

În mod oficial, purtătorul de cuvânt al TikTok, Mahsau Cullinane, a făcut următoarea declarație:

„Această provocare tulburătoare, despre care oamenii par să afle din alte surse decât TikTok, este cu mult anterioară platformei noastre și nu a fost niciodată o tendință pe TikTok. Rămânem vigilenți în angajamentul nostru față de siguranța utilizatorilor și vom elimina imediat conținutul aferent dacă va fi găsit. Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiei pentru pierderea tragică suferită.”

Compania s-a mai confruntat cu procese și amenzi din cauza accesului copiilor la platforma sa. În 2019, a fost de acord să plătească 5,7 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile Comisiei Federale pentru Comerț că a permis utilizatorilor sub 13 ani să își creeze conturi, fără permisiunea unui părinte.

Aproximativ un an mai târziu, aplicația a introdus modul Family Pairing, care permite părinților să își sincronizeze conturile de cele ale copiilor lor și să controleze conținutul pe care aceștia îl văd și cât timp pot petrece în aplicație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE