Fermierii români amenință că vor ieși în stradă, în semn de protest, după ce Comisia Europeană a anunțat ridicarea interdicției de import a cerealelor ucrainene. În direct la Euronews România, Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, a declarat că vrea să se întâlnească cu premierul Marcel Ciolacu săptămâna viitoare pentru a discuta despre măsurile de sprijinire a agricultorilor. De asemenea, europarlamentarul Daniel Buda a declarat că decizia Executivului comunitar este una surprinzătoare, în condițiile în care România a înregistrat ”pierderi de aproximativ trei miliarde de euro, ca urmare a acestui tranzit de cereale”.
În direct la Euronews România, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro a afirmat că nu se opune tranzitului de cereale ucrainene, însă și-ar dorit ca Guvernul României să ia decizii pentru a interzice importul de astfel de produse, așa cum au procedat autorități din state precum Polonia, Slovacia sau Ungaria.
”Sperăm ca în ceasul al 12-lea ca reacția Guvernului României să fie asemănătoare cu cea a Poloniei, a Slovaciei sau a Ungariei. Nu ne împotrivim tranzitului de cereale.
Aceasta era moneda de schimb a Guvernului în dialogul cu Comisia Europeană. Să nu ascundem după deget și să ne lăsăm păcăliți de așa zisul mecanism pe care trebuie să-l implementeze Ucraina.
Poate să implementeze Ucraina pe teritoriul UE vreun mecanism? Să fim serioși? Ei au tot interesul să plece cerealele din Ucraina și să încaseze banii pe acestea. Nu poate exista un mecanism corect și bine implementat de un alt stat terț pe teritoriul Uniunii Europene”, a declarat Ionel Arion, la Euronews România.
Liderul Pro Agro a subliniat că va solicita în continuare menținerea de restricții și a amintit că România a pus la dispoziția Ucrainei cea mai mare logistică pentru tranzitul cerealelor.
”Am solicitat și vom solicita în continuare (restricții, n.red). România pune la dispoziția Ucrainei cea mai mare logistică de transport, tranzit și de export a acestor cereale.
Nu putem la nesfârșit să acceptăm tot ce spune Comisia, crezând că noi nu gândim, noi nu avem discernământ și doar Comisia trebuie să gândească pentru noi. Înțelegem că prin tratatul de aderare la UE ne-am luat niște angajamente, dar tot UE a creat o piață unică cu niște mecanisme care s-au implementat în 50 de ani.
Noi ne vom arunca propriii fermieri în aer! Propriile noastre investiții vor fi în aer”, a mai spus Ionel Arion.
De asemenea, el a anunțat că asociațiile care reprezintă agricultorii din România vor să se întâlnească săptămâna viitoare cu premierul Marcel Ciolacu.
”Vom cere o întâlnire cu prim-ministrul în prima zi a săptămânii următoare. Guvernul trebuie să implementeze aceste mecanisme. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, membri noștri vor decide care este următorul pas.
Singurul pas rămas la dispoziția noastră este să facem ce am făcut în primăvară - să ieșim în stradă și să ne apărăm drepturile - propriile ferme și investiții”, a concluzionat el.
Europarlamentarul Daniel Buda: Avem pierderi de aproape trei miliarde de euro
Europarlamentarul Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a catalogat drept ”surprinzătoare” decizia Comisie Europene privind ridicare interdicției.
”Este, pentru mine, surprinzătoare această decizie a Comisiei Europene, câtă vreme datele pe care le-am furnizat la Comisia Europeană indicau niște pierderi uriașe pentru fermierii din România, din Polonia și din celelalte state.
Avem în momentul de față pierderi de aproximativ trei miliarde de euro, ca urmare a acestui tranzit de cereale. Situația este extrem de delicată.
Am înțeles că până luni Ucraina trebuie să furnizeze niște mecanisme, niște măsuri prin care să se asigure că aceste cereale vor ajunge unde trebuie - în țări din Africa”, a precizat europarlamentarul.
Daniel Buda: Ucraina are posibilitatea să folosească anumite substanțe chimice care sunt interzise în UE
”La nivelul Guvernului României trebuie să existe o poziție fermă, nu aceea de a boicota la fel cum face Polonia, Slovacia sau Ungaria. Nu sunt parte a acestui demers, dar în același timp să mă asigur că acele cereale care intră în România pleacă.
Ucraina are posibilitatea să folosească anumite substanțe chimice care sunt interzise în UE de 10 ani. Va trebui să ne întărim controalele la frontieră ca să ne asigurăm că acele cereale care intră în România, cu intenția de a rămâne aici, respectă standardele de calitate.
Nu pot să admit ca fermierul din România să respecte anumite condiționalități și reguli și cei din Ucraina să nu le respecte și aduc cereale din România.
Trebuie să intrăm în logica de a proteja fermierul din România. Discutăm despre siguranța alimentară a României și la nivelul UE. Acești oameni nu vor mai avea bani mai departe să-și înființeze culturile de toamnă.
Dacă nu pot să-și vândă în momentul de față producțiile pe care le au la niște prețuri care să acopere costurile de producție, vor fi în incapacitate de a înființa noile culturi de toamnă și o să avem mari probleme la anul”, a concluzionat Daniel Buda, la Euronews România.