știrea inițială: Propunerile pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost anunțate, luni, de Ministerul Justiției: Alex-Florin Florența, la conducerea Parchetului General, respectiv Marius Voineag - la Anticorupție
Surse Agerpres: Alex-Florin Florența, aviz pozitiv la CSM pentru numirea în funcția de procuror general
Alex-Florin Florenţa, propunerea ministrului Justiţiei pentru funcţia de procuror general, a primit aviz pozitiv, în unanimitate, din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, scrie Agerpres, citând surse oficiale din cadrul consiliului.
Alex Florin Florenţa a fost propus de ministrul Cătălin Predoiu pentru funcţia de procuror general al României pe data de 27 februarie, după ce a câștigat concursul în fața Gabrielei Scutea.
Potrivit procedurii, după emiterea avizului pozitiv al Secţiei pentru procurori a CSM, care este unul consultativ, ministrul Justiţiei continuă procedura prin transmiterea către preşedintele Klaus Iohannis a propunerii de numire în funcţia de conducere, însoţită de toate documentele relevante.
Reacția lui Klaus Iohannis despre noii șefi propuși pentru Parchetul General și DNA
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Ministerul Justiției a făcut „un pas important” prin scoaterea la concurs a celor trei posturi la conducerea Parchetului General, DNA și DIICOT.
„Am auzit de anunțul ministrului Justiției de astăzi. Este un pas important într-o direcție pe care cu toții ne-o dorim bună. Este vorba de scoaterea la concurs a celor trei posturi de la Parchetul General, DNA și DIICOT, conducerile acestor parchete, în conformitate cu noile legi ale justiției și la termen.
S-au organizat interviurile la minister și ministrul a anunțat opțiunile care au reieșit de acolo. Urmează, evident, următorul pas, care este la CSM, după care propunerile vor ajunge - dacă sunt agreate de CSM, desigur - vor ajunge la mine și voi lua o decizie corespunzătoare.
Nu cred că se pune problema să evaluăm dacă trebuia schimbat sau nu trebuia schimbat. Este o procedură de la zero, cum se spune, candidații s-au înscris, au fost evaluați de specialiști și aici suntem în momentul de față. Apreciez însă că ministerul a lucrat foarte corect anunțând din timp aceste concursuri și ținându-se de agenda stabilită. Este un lucru important pentru noi toți”, a afirmat președintele României.
Update: Ministerul Justiției a transmis propunerile pentru șefia Parchetului General și la DNA. Astfel Alex Florența a fost nominalizat pentru funcția de Procuror General al PÎCCJ și Marius Voineag pentru funcția de Procuror Șef DNA.
Procurorul Alex Florenţa eface parte din echipa DIICOT Timișoara din 2014, după ce anterior a condus biroul Sibiu al DIICOT.
Marius Voineag este în prezent adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT.
Știrea inițială: Pentru funcţia de procuror general, la proba interviului, au participat actualul şef al Parchetului General, Gabriela Scutea, şi Alex Florin Florenţa, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Pentru funcţia de procuror-şef al DNA au participat la interviu actualul şef al Direcţiei, Crin Bologa, şi Marius Ionuţ Voineag, procuror în cadrul instituţiei, potrivit Agerpres.
Cum s-a desfășurat concursul de selecție
În perioada 20 - 23 februarie, procurorii participanţi la selecţie au susţinut, în faţa ministrului Justiţiei şi a comisiei de interviu, la sediul Ministerului Justiţiei, un interviu constând în susţinerea proiectului privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care candidează, verificarea aptitudinilor sale manageriale şi de comunicare şi evaluarea aspectelor legate de modul în care acesta se raportează la valorile profesiei şi ale funcţiei pentru care candidează.
Conform Ministerului Justiţiei, rezultatele selecţiei vor fi publicate luni pe pagina de internet a instituţiei şi propunerile motivate ale ministrului de resort vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM la aceeaşi zi, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.