Programul Family Start are noi reguli, după 20 iulie. Cu acest program tinerii pot beneficia de garantarea unui credit, în proporție de 80%, de către stat, pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă sau în cazul nașterilor.
Acesta îi ajută pe tinerii din România să beneficieze de credite garantate de stat pentru acoperirea cheltuielilor de nuntă, a celor cu spitalizarea, în cazul nașterilor, sau a celor cu creșa, grădinița, școala ori cursurile extrașcolare pentru cei mici.
Modificările aplicate pentru Family Start
Prin Legea 224/2023, regulile programului Family Start se modifică. Prima schimbare apărută vizează valoarea creditului ce poate fi obținut prin programul Family Start. Mai exact, creditele ce pot fi garantate de stat pot ajunge la 150.000 de lei, în condițiile în care regulile actuale stabilesc credite maxime de 75.000.
Până acum, ambele persoane care formau o familie sau voiau să-și întemeieze o familie trebuia să se încadreze în intervalul de vârstă 18- 45 de ani, noile reguli stabilesc că cel puțin unul dintre beneficiari, adică doar o persoană ce formează un cuplu, trebuie să se încadreze în criteriul de vârstă, respectiv să aibă vârsta între 18 ani împliniți și 45 de ani neîmpliniți.
Astfel, se modifică și plafonul de venituri ce permite participarea în program- de la salarii nete lunare cumulate de până la 7.500 de lei la venituri nete lunare pe membru de familie de până la 6.000 de lei. Apoi, se introduce un prag și pentru veniturile familiilor monoparentale - un venit net lunar de până la 7.500 de lei.
Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii
Pentru a accesa programul Family Start, tinerii sunt obligați să îndeplinească următoarele cerințe:
- sunt persoane fizice cu domiciliul în România;
- cel puțin un membru al cuplului are vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și până la 45 de ani neîmpliniți care își întemeiază o familie și/ sau care formează deja o familie și care au împreună salarii nete lunare de până la maximum 6.000 de lei (pentru familiile monoparentale, limita venitului net lunar pe membru de familie este stabilită la 7.500 de lei);
- completează o declarație pe propria răspundere prin care declară că nu au accesat și nu vor accesa un alt credit în cadrul programului de la un alt finanțator;
- au calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul;
- se încadrează în normele interne de creditare ale finanțatorului.