Vremea se încălzește în acest weekend. În mijlocul lui februarie, ne vom bucura de temperaturi de primăvară.
Meteorologul Meda Andrei a declarat, la Euronews, că temperaturile maxime din aceste zile pot ajunge și la valoari de 17 grade Celsius.
”Cel mai cald, în zilele în care urmează, va fi în partea de sud a țării, Oltenia, Muntenia, unde temperaturile vor trece de 15 grade și vor ajunge în Lunca Dunării la 16-17 grade Celsius.
În restul țării vor fi valori între 6 și 13 grade, cu cele mai mici valori în partea de est a Transilvaniei și prin Maramureș. Însă, de interes pentru zilele următoare ar fi alt fenomen meteorologic, este vorba despre intesificările de vânt. Acesta se va intensifica treptat, mai întâi în zona de munte, apoi și în parte de nord-vest, nord, centru a țării, pentru ca sâmbătă-duminică să avem intensificări de vânt și în Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
Cel mai intens vânt se va înregistra la înălțimi de peste 1700 de metri, unde va fi asociat și cu ninsori, ceea ce va determina temporal viscol și vizibilitate foarte redusă. Tot la altitudini de peste 1700 de metri vom avea în vigoare un cod portocaliu, până duminică seara, iar în partea de nord a țării vor fi și cantități mai importante de apă, la peste 1700 de metri ninsoare, la sub 1600 de metri și precipitații lichide.”, a spus meteorologul.
”Nu ne putem aștepta la primăvară până la finalul lunii martie”
”Nu putem să spunem că își intră primăvara în drepturi până la sfârșitul lunii martie, chiar și atunci nu este exclus să avem un viscol, să avem ninsori, doar că pe măsură ce ne apropiem de aprilie, să fie cumva mai multe episoade specifice sezonului cald.
Săptămâna viitoare vor fi alternații, când vor fi temperaturi puțin mai calde, cu zile specifice acestei perioade, însă deocmandată, estimarea pe următoarele patru săptămâni, ne spune că per total, indiferet de aceste fluctuații, media va fi cumva peste ceea ce ar trebui să se întâmple în această perioadă.”, a declarat Meda Andrei.
Cum va fi vremea la munte
”Până marți inclusiv vor fi intensificări ale vântului, mai puternice la altitudini de peste 1700 de metri, dar chiar și mai jos ar putea să fie perioade în care vântul să depășească 55-65 de km/h.
Acest vânt s-ar putea să îngreuneze transportul schiorilor pe pârtie la altitudini mari cel puțin, trebuie să fie foarte atenți pentru că există acel cod portocaliu de intensificări ale vântului care intră în vigoare sâmbătă de la ora 8, după ziua de marți vântul mai slăbește din intensitate.
La altitudini mari va exista ninsoare, la altitudini mai mici și ploie și lapoviță, strat de zăpadă ar trebui să rămână cu siguranță la altitudini de peste 1400 de metri, mai jos însă din cauza precipitaților, stratul s-ar putea să se diminueze considerabil.”, a adăugat aceasta.