Vineri a avut loc al treilea protest din învățământ în București. Mii de profesori au ieșit din nou în stradă pentru a-și cere drepturile.
Cadrele didactice caută soluții pentru supraviețuire. O parte dintre cei care au rămas în învățământ și-au găsit un al doilea sau al treilea job pentru a-și putea plăti facturile sau a le putea oferi o educație propriilor copii.
Alții, deși au mărturisit că au iubit această profesie, au fost nevoiți să renunțe pentru că nu puteau face față cheltuielor cu banii pe care îi câștigau în sistemul de stat.
Andreea Raluca Lungu este una dintre tinerele învățătoare pe care le-am întâlnit la protestul din Piața Victoriei. Ea ne-a povestit că, după ore, și-a găsit un al doilea job în mediul privat care să o ajute să facă față cheltuielilor:
"Degeaba auzim că profesorii au 3-4 ore. După munca de la clasă, noi avem o muncă în care ne pregătim, apoi plec la afterschool-uri în mediul privat pentru că nu am cum să trăiesc din 3.200 de lei. Chiria mea cu utilități – 2.000 lei. Gânditi-vă ce mai pot face cu 1.200 lei. Am nevoie de transport, hrană, abon la sport."
Dragoș Jigău este profesor de limba franceză și limba engleză în Sibiu. După 20 de ani de experiență la catedră, profesorul dă meditații, dar a fost nevoit chiar să livreze mâncare pentru a-și putea întreține familia. Și soția acestuia este tot cadru didactic, iar banii câștigați nu sunt suficienți. Salariul pe care îl primește din învățământ este de 3.500 lei.
"Nu rezistăm. Mi-am infiintat un PFA, cu 3 domenii: traduceri, meditații și livrări. Livrez mâncare în Sibiu. După zece ore de muncă am câștigat peste 300 de lei. Aș câștiga mult mai bine din livrat mâncare decât ca professor. Nu este o situație mulțumitoare, dar a trebuit să găsim soluții pentru a supraviețui", spune Dragoș Jigău.
Georgina Pătrașcu a fost profesor de fizică timp de 11 ani și spune că i-a plăcut această profesie. A fost însă nevoită să renunțe și să își construiască o carieră în IT care să îi ofere un trai decent. A rămas totuși alături de tineri atunci când i-a fost solicitat ajutorul pentru pregătire suplimentară.
"Pentru mine e mare bucurie, din 1986 până în 2012, să fiu alături de tineri. Mi-a fost foarte dragă această meserie. Am luat hotărârea să fac o schimbare în viața mea profesională. Trebuie să facem artificii, joburi care îți rotunjesc veniturile", spune Georgiana Pătrașcu.
În timpul protestului, sindicaliștii au avut o nouă rundă de negocieri cu guvernanții.
Guvernul continuă să pună pe masă mărirea salarială în trei tranșe. Prima tranșă va fi de 45%, în loc de 40%. Restul procentelor încă nu se cunosc. Abia din 2026 un profesor debutant va avea salariul de 4.000 de lei, pentru noua grilă de salarizare, raportată la salariul minim pe economie din 2023.