Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fontana di Trevi adună un milion de euro anual. Ce se întâmplă cu monedele aruncate de turiști

Cine ajunge la Roma aproape sigur aruncă o monedă în celebra Fontana di Trevi, o „tradiție” care promite revenirea în Orașul Etern. Puțini știu însă ce se întâmplă cu banii. De mai bine de 15 ani, sumele colectate ajung la o fundație umanitară, care finanțează programe sociale pentru familiile nevoiașe din Roma.

Milioane de monede sunt aruncate anual. Banii sunt direcționați către bănci de alimente, centre pentru bolnavi și supermarketuri sociale, care sprijină familiile nevoiașe.

Hamid Jahani, turist din Australia: „Acesta este modul potrivit de a ajunge la cei săraci. Cred că vorbim despre un transfer de sentimente, de la oamenii care le aruncă în fântână, până la cei care ulterior devin beneficiarii lor. Ar trebui să fie o călătorie frumoasă.”

Gabriela Finxton, turistă din Chile: „Îmi place să știu că atunci când arunci o monedă poți ajuta oamenii care au nevoie. Și într-un oraș la fel de frumos cum e în Italia, care este un oraș sfânt, că în adâncul sufletului ne putem ajuta vecinii în acest fel, cu atâta nevoie în lume, mi se pare prețios. Este un semn de speranță și ajutor, de caritate și de bucurie. Deci, odată cu venirea anului speranței, cred că este un început bun.”

Giustino Trincia, director Caritas: „Unii donatori care vin din cele mai diverse țări din Europa sau din lume s-ar putea să nu știe că acea monedă merge în ajutorul unui compatriot care se află la Roma, dar care trăiește în sărăcie sau în condiții precare.”

Colectarea monedelor este gestionată de furnizorul de apă și de energie din Roma. În fiecare săptămână, monedele sunt adunate din fântână, sub supravegherea poliției locale.

Marco Tesan, manager ACEA: „Colectarea monedelor din fântână se face cu ajutorul unor instrumente specifice, care adună monedele, iar o pompă specială le aspiră. Este vorba despre un utilaj, pe care vi-l voi arăta.”

Peste 1 milion de euro sunt colectați anual din Fontana di Trevi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE