Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Dosarul Exploit, soluționat după un an. Cum au fost furate 25 de milioane de dolari, în criptomonede, în 12 secunde

Autoritățile din SUA au avut nevoie de mai mult de un an pentru a soluționa un jaf despre care spun că e nemaivăzut și pe care l-au numit "Exploit". În aprilie 2023, doi frați au reușit să fure 25 de milioane de dolari, în criptomonede, în doar 12 secunde.

Cum au fost furate 25 de milioane de dolari, în criptomonede, în 12 secunde

Autoritățile americane spun că frații Anton Peraire-Bueno (24 de ani) şi James Peraire-Bueno (28 de ani) au pus la cale această operațiune timp de câteva luni, printr-o schemă tehnologică sofisticată. Ei au fost arestați abia acum, unul în Boston și celălalt în New York.

Departamentul de Justiție din SUA a precizat că este primul jaf de acest fel, care "pune sub semnul întrebării însăşi integritatea blockchain-ului", după cum a spus procurorul american Damian Williams.

"Fraţii Peraire-Bueno au furat 25 de milioane de dolari în criptomonede Ethereum printr-o schemă tehnologică de ultimă oră, sofisticată, pe care au pus-o la cale luni de zile şi au executat-o în câteva secunde. E prima schemă de fraudă electronică și spălare de bani de acest tip", a declarat adjunctul procurorului general Lisa Monaco.

Ei au fost studenți la o universitate de prestigiu, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, una dintre cele mai cunoscute instituții de profil.

Conform procurorilor, cei doi s-au folosit de ceea ce au învățat "la una dintre cele mai cunoscute universități din lume" pentru a exploata procesul de validare a tranzacţiilor din Ethereum. Ei sunt specialiști în informatică și au studii superioare în matematică, ceea ce le-a permis să aibă acces la registrul public care înregistrează plăţile în criptomonede.

Frații Pereire-Bueno au reușit să fure de la comercianţii de Ethereum, după ce au obţinut în mod fraudulos acces la tranzacţiile private "în aşteptare" și au modificat dinamica tranzacțiilor pentru a obţine criptomonedele. Printre altele, ei au aflat și "comportamentele de tranzacționare" ale comercianților. Frații au apelat și la ascunderea propriei identități, dar au și înființat niște companii-fantomă.

"Precizăm că schema inculpaților pune sub semnul întrebării însăși integritatea blockchain-ului. Frații, care au studiat informatică și matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, și-au folosit abilitățile și educația de specialitate pentru a modifica și manipula protocoalele pe care se bazează milioane de utilizatori ai Ethereum de pe tot globul. Și, odată ce și-au pus planul în acțiune, furtul lor a durat doar 12 secunde. Această așa-zisă schemă este una nouă și nu a mai fost niciodată utilizată. Dar, după cum arată în mod clar rechizitoriul, indiferent cât de sofisticată este frauda sau de cât de noi sunt tehnicile folosite pentru a o realiza, procurorii acestui birou vor fi nemiloși în urmărirea persoanelor care atacă integritatea tuturor sistemelor financiare", se arată în comunicatul Departamentului de Justiție.

După ce s-a descoperit că cei doi erau autorii jafului, mai ales că un reprezentant al Ethereum le-a prezentat dovezile, ei au refuzat să returneze fondurile sustrase, pe care le-au ascuns.

Cei doi frați sunt acuzați de fraudă electronică și spălare de bani și riscă peste 20 de ani de închisoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE