Sam Bankman-Fried a fost condamnat, joi, la 25 de ani de închisoare de un Tribunal din New York. Cel supranumit ”Regele Criptomonedelor” este acuzat c-ar fi sustras miliarde de dolari de la clienți, pe fondul falimentul platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX, relatează BBC.
Sam Bankman-Fried este acuzat de fraudă și de implicare în prăbușirea platformei FTX. Potrivit judecătorului, una dintre principalele motivații a lui Bankman-Fried a fost aceea că și-a dorit să aibă influență politică.
Deși și-a exprimat ”tristețea” în legătură cu pierderile clienților, Sam Bankman-Fried nu a spus ”niciodată c-ar avea remușcări cu privire la comiterea unor infracțiuni grave”.
Procurorii americani îl acuză pe Sam Bankman-Fried a luat peste 10 miliarde de dolari de la clienți neinformați și ar fi pus la cale "una dintre cele mai mari fraude financiare" din istoria SUA.
Platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX a fost evaluată la 32 de miliarde de dolari înainte de a intra în faliment în 2022, iar, prin imaginea pe care și-a creat-o, Bankman-Fried a reușit să convingă celebrități, politicieni și persoane cu averi impresionante să investească în afacerea sa.
Sam Bankman Fried – Regele Criptomonedelor
La doar 30 de ani, Sam Bankman Fried și-a câștigat numele de Regele Criptomonedelor, după ce a fondat una dintre cele mai de succes platforme de tranzacționare cripto din lume, utilizată de 1.200.000 de oameni.
Considerat un geniu al matematicii, Sam Bankman Fried a absolvit MIT, însă a devenit popular pentru excentricitățile sale.
Locuia împreună cu 10 angajați ai companiei într-un penthouse estimat la zeci de milioane de dolari, juca jocuri video chiar și atunci când era invitat în emisiuni și spunea că vrea să doneze sute de milioane de dolari. Totul s-a năruit pe 11 noiembrie 2022, când platforma sa, FTX, a cerut falimentul iar el și-a pierdut peste 90% din avere, probabil cea mai mare pierdere din istorie.