Mii de elevi din aproape 20 de județe, care fac naveta, au rămas fără transport gratuit. Părinții sunt nevoiți să plătească abonamentele din propriile buzunare. Și asta pentru că transportatorii susțin că nu și-au primit banii pentru abonamentele gratuite oferite de Guvern.
Unii spun că noua hotărâre de guvern îi împiedică să-și recupereze banii pentru lunile trecute, inclusiv pe ianuarie 2023. Elevii sunt revoltați, iar reprezentanții acestora au protestat în fața Ministerul Educației și au cerut demisia Ligiei Deca.
Elevii rămași fără transport gratuit cer demisia Ministrului Educației, Ligia Deca
Pe 29 decembrie, Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern cu noul mecanism prin care elevii navetiști, care locuiesc în județe unde Consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier, să poată primi sume forfetare.
În direct la Euronews România, președintele Federației Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, a dat detalii despre toată această situație.
Augustin Hagiu, președinte al Federației Operatorilor Români de Transport: "Totul a plecat de la o contradicție între actul normativ-bază, respectiv legea învățământului, care stabilește gratuitatea și ceea ce înseamnă normele care prevăd, pentru transportatori și pentru autorități, cum să aplice această gratuitate, cum să facă deconturile, în ce condiții.
Am sesizat, încă din luna septembrie a anului trecut, ca și în anii trecuți, problema legislativă. Nu s-a ținut cont de opinia noastră și a asociațiilor de elevi. Știam că se va ajunge în această situație. Obligați însă de actul normativ-cadru și de presiunea consiliilor județene, toți operatorii, chiar și din județele unde nu erau încheiate contracte de servicii publice, sub amenințarea retragerii licențelor, au asigurat gratuitatea pentru elevi în septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie. Și iată cum apare în decembrie acest HG, din nou nediscutat cu noi. Înțeleg că fără un dialog constructiv nici cu asociațiile elevilor.
Acest HG ne spune că, de la 1 februarie, nu se mai decontează nimic în județele fără contract de serviciu public, nu menționează absolut nimic raportat la sumele restante și lasă totul în aer, stabilind niște sume forfetare pe care ar trebui să le încaseze elevii, evident sub contravaloarea abonamentelor nominale emise de către transportatori pentru toate categoriile sociale. Totul este în ceață, răspunsurile de la Ministerul Dezvoltării - Ministerul Educației nici măcar nu a răspuns - sunt absolut imposibil de interpretat pentru o punere în practică care să conducă la rezolvarea acestei situații. Sunt răspunsuri de noaptea minții.
Presiunea către transportatori am resimțit-o în urmă cu doi-trei ani, cu toate că, în județele pe care noi le avem în vedere acum și care sunt fără contracte, consiliile județene nu și-au făcut treaba. Vă dau exemplu Prahova, unde vicepreședintele a ieșit public, în septembrie, spunând că va retrage licențele societăților de transport care nu asigură gratuitatea. În condițiile în care eu le-am acordat consultanță acestor societăți și le-am spus că, la cum arată actele normative, transportatorii din județele unde nu sunt încheiate contracte nici nu vor vedea banii.
Unii și-au văzut banii, culmea, sunt trei județe unde s-a plătit, chiar dacă nu există contracte. Restul, unde s-a folosit o corespondență între Autoritatea Națională de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilități Publice, recte Ministerul Educației, pentru a nu se plăti. Deci aceeași măsură legislativă, aplicată în mod diferit la două sau trei AT-uri răspândite pe harta României. E absolut hilar."
Ce i-a spus Marcel Ciolacu lui Augustin Hagiu
Conform actului normativ, în judeţele în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu 1 februarie 2024, elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate prin hotărârea consiliului judeţean.
Iar pentru operatorii de transport care au asigurat transportul elevilor şi au înaintat facturi pentru decont inspectoratelor şcolare judeţene, de la începutul cursurilor şcolare şi până la data de 1 februarie 2024, inspectoratele şcolare vor plăti sumele către transportatori, la nivelul valorii medii lei/km la nivel naţional, după cum a precizat ANRSC.
Augustin Hagiu, președinte al Federației Operatorilor Români de Transport: "Este un haos. Ecuația este la Guvern, care ar trebui să pună la aceeași masă, pe de o parte, Ministerul Educației și cu Ministerul Dezvoltării, Consiliul Concurenței, care văd că s-a băgat în această chestiune, parțial corect, dar parțial a încurcat și mai mult lucrurile, transportarii și, evident, elevii.
Chiar și acum avem contradicție între actul normativ-bază, care spune că se asigură obligatoriu gratuitate la transportul elevilor ce nu pot fi școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu și noua normă care modifică vechea normă. Ambele în contradicție cu actul normativ-cadru.
Dacă, timp de luni de zile, și noi, și părinții, și elevii sesizăm aceste aspecte, dacă le spunem că nu va funcționa și se demonstrează că nu funcționează, iar ei refuză constant dialogul constructiv, ce altă speranță să mai avem de la acești politicieni că vor rezolva vreo situație?
Nu s-a întâmplat nimic, doamna ministru stă pitită, ministrul Dezvoltării stă pitit, ANRSC bagă bățul prin gard, la fel și Consiliul Concurenței. Premierul a fost informat încă de acum două-trei luni, personal, de mine. Mi-a spus că vom vedea. Asta e realitatea și nicidecum zâmbetele șifonate și pline de cravată și papion, de la TV.
Nu mai știu ce să-i transmit premierului. L-am luat pe toate părțile: și de vorbă bună, l-am făcut și în toate felurile. Degeaba, am impresia că sunt imuni la problemele din societate, au propria lor agendă, total ruptă de realitățile cu care ne confruntăm. Mai sunt două zile și izbucnesc și transportatorii de marfă, cu proteste la nivel național. Ăsta este contextul, nimeni nu vrea să dialogheze, au propria lor agendă, țin de scaun cu dinții, pentru a încasa salarii și indemnizații, să mai treacă un an, să mai păcălim un pic poporul."