Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul copil operat pe creier în semiîntuneric la Iași pentru a extirpa o tumoră gigant. Ce implică metoda inovatoare

Premieră medicală în România! Un băiat de 12 ani din Tulcea a fost operat pe creier cu ajutorul unei substanțe inovatoare. Metoda nu este nouă, însă a fost pentru prima dată când a fost aplicată într-o intervenție chirurgicală la un copil. Operația s-a făcut la Iași, iar neurochirurgii au reușit să extirpe o tumoră de 10 centimetri.

Marian a început să se simtă rău în urmă cu aproape trei săptămâni.

Totul a început în urmă cu aproximativ trei săptămâni, când Marian a început să se simtă rău. Mama l-a dus la spital și de acolo a început lungul drum al stabilirii diagnosticului.

Nicoleta Miron, mama copilului: ”De vreo trei săptămâni avea stări de somnolență, de vomă. Nu mai era copil pe care-l știam, care alerga tot timpul, care era dornic de viață. În trei săptămâni, la urgență ni s-a zis ca-i de la ochi. Toate simptomele acestea ni s-au spus că sunt de la ochi”

De la Tulcea, au fost trimiși la un spital din Galați, unde copilului i s-a făcut un computer tomograf. Așa au aflat părinții că, de fapt, Marian are o tumoră cerebrală de dimensiuni mari.

Nicoleta Miron, mama copilului: M-a chemat domnul doctor în cabinet la dânsul. Ne-a arătat exact despre ce e vorba. Mi-a zis că e o tumoare. Mi-a spus că este destul de mare, cam 15% din creier, dacă nu mă înșel, și că ne va trimite la Iași pentru operație”.

Cinci ore a durat intervenția, timp în care neurochirurgii au îndepărtat tumora de 10 centimetri. Pentru a o localiza, copilului i-a fost administrată o substanță inovatoare.

dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași: ”Am decis să facem o rezecție maximală a leziunii, utilizând o substanță de contrast, acid 5-aminolevulinic. În premieră națională, am utilizat această substanță pentru prima oară la copii. Utilizarea substanței la copii a fost o contraindicație relativă în această privință, dar există de câțiva ani studii care arată eficiența utilizării substanței, după anumite criterii, în ceea ce privește rezecția acestui tip de tumori la pacienții tineri.”

Starea băiatului este acum bună, spun doctorii, însă Marian va mai rămâne o perioadă în spital pentru analize și tratament complementar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE