Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Start în cursa pentru alegerile prezidențiale 2025. Românii vor avea de ales, pe 4 mai, din 11 candidați de pe buletinul de vot

Ce cuprinde articolul?

Anamaria Gavrilă s-a retras din cursa prezidențială

Cele 11 candidaturi care au fost admise de BEC

Candidatura lui Silviu Predoiu și a lui Daniel Duneriu, validate de BEC

Candidaturile respinse de BEC pentru alegerile prezidențiale

Candidatura liderei POT, Anamaria Gavrilă, validată

George Simion și-a depus candidatura la sediul BEC

Cristian Terheș și-a depus candidatura la prezidențiale

Elena Lasconi și-a depus candidatura la sediul BEC

Diana Șoșoacă își depune candidatura

Victor Ponta și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale 2025

Candidatura lui Călin Georgescu, respinsă definitiv de CCR

BEC, undă verde pentru candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale 2025

BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu

Principalele declarații făcute de Crin Antonescu la depunerea candidaturii

Crin Antonescu intră în cursa pentru Cotroceni

Campania lui Crin Antonescu, în linie dreaptă. Fostul președinte al PNL își va depune duminică semnăturile la BEC

Două contestații depuse pentru respingerea candidaturii lui Călin Georgescu

Călin Georgescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale 2025

Validarea candidaturilor depuse astăzi va fi făcută, cel mai probabil, mâine

Nicușor Dan și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale 2025

Prima candidatură respinsă de BEC: Petru Mîndru

Nu mai puțin de 11 candidați vor lupta pentru voturile românilor la alegerile prezidențiale din luna mai. Așadar, pe buletinele de vot se vor regăsi numele a 4 independenți și a 7 reprezentanți ai unor partide și alianțe.

Urmează ca în 48 de ore de la data rămânerii definitive a candidaturilor, adică sâmbătă să se stabilească ordinea de pe buletinul de vot. Campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor, adică pe 4 aprilie și se încheie pe 3 mai. De asemenea, între 2 și 4 mai, românii din diaspora își pot vota alesul pentru fotoliul de la Cotroceni.

Cel târziu pe 9 mai, alegătorii vor trebui să afle numele celor 2 candidați care intră în cursa finală, aceasta fiind și data începerii campaniei electorale pentru al doilea tur de scrutin, care se desfășoară pe 18 mai în țară. Românii din străinătate vor putea vota timp de 3 zile, începând cu 15 mai.

19/03/2025 , 19:14

Anamaria Gavrilă s-a retras din cursa prezidențială

Președintele Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, și-a anunțat, miercuri seara, retragerea din cursa pentru alegerile prezidențiale din luna mai, în favoarea liderului AUR, George Simion, care rămâne candidatul suveraniștilor. 

17/03/2025 , 16:29

Cele 11 candidaturi care au fost admise de BEC

  • Nicușor Dan (independent)
  • Crin Antonescu (Alianța România Înainte)
  • Victor Ponta (independent)
  • Elena Lasconi (USR)
  • George Simion (AUR)
  • Lavinia Șandru (PUSL)
  • Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  • John-Ion Banu-Muscel (independent)
  • Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
  • Daniel Funeriu (independent)
  • Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie).

Potrivit calendarului alegerilor, până cel mai târziu la 18 martie pot fi depuse contestații la Curtea Constituțională privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, iar până pe 19 martie CCR trebuie să le soluționeze.

Pe 20 martie candidaturile rămân definitive.

17/03/2025 , 16:10

Candidatura lui Silviu Predoiu și a lui Daniel Duneriu, validate de BEC

Biroul Electoral Central a validat, luni, candidatura lui Daniel Funeriu (independent), fost ministru al Educației, la alegerile prezidențiale 2025.

De asemenea, a fost înregistrată candidatura lui Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale, fost șef SIE, la scrutinul prezidențial organizat în luna mai.

17/03/2025 , 16:06

Candidaturile respinse de BEC pentru alegerile prezidențiale

  • Gicu-Romeo Tiță (independent)
  • Remus Pricopie (independent)
  • Petru Mîndru
  • Maria Marcu
  • Oana Crețu (Partidul Social Democrat Unit)
  • Constantin-Titian Filip (independent)
  • Gelu Drăgan (independent).

17/03/2025 , 15:33

Candidatura liderei POT, Anamaria Gavrilă, validată

Președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă, a anunțat, luni, că Biroul Electoral Central a validat candidatura sa la alegerile prezidențiale.

„Dosarul meu de candidatură a fost validat de BEC'', a scris Gavrilă pe Facebook.

În 12 martie, președintele AUR, George Simion, și lidera POT, Anamaria Gavrilă, au anunțat miercuri că își depun amândoi candidaturile pentru alegerile prezidențiale, unul dintre ei urmând să se retragă după acestea vor fi validate.

14/03/2025 , 14:51

George Simion și-a depus candidatura la sediul BEC

George Simion, președintele AUR, a ajuns la sediul Biroului Electoral Central pentru a-și depune candidatura la alegerile prezidențile 2025. Simion și-a anunțat săptămâna aceasta candidatura, după ce BEC a invalidat dosarul lui Călin Georgescu, iar ulterior CCR i-a respins contestația depusă împotriva deciziei Biroului Electoral Central.

Tot vineri, și-au mai depus candidaturile Paul Ispas (independent), Lavinia Șandru (PUSL) și John Ion Banu. Sâmbătă, 15 martie, este ultima zi în care mai pot fi depuse dosare de candidatură la sediul BEC.

13/03/2025 , 17:43

Cristian Terheș și-a depus candidatura la prezidențiale

Cristian Terheș, președintele Partidului Naţional Conservator Român (PNCR), și-a depus candidatura la sediul Biroului Electoral Central. El a mai candidat și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 și este cel care a reușit să obțină, în urma unei contestații la CCR, renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

13/03/2025 , 15:10

Elena Lasconi și-a depus candidatura la sediul BEC

Elena Lasconi, președinte USR, și-a depus candidatura la sediul Biroului Electoral Central.

„Nu mai trebuie să repetăm greșelile de anul trecut. Pe 4 mai avem nevoie să ni se facă dreptate. Alegeri sigure, corecte!

Nu sunt perfectă, dar am curaj să fac dreptate. Anul trecut am fost candidatul care a dat cele mai multe teste. Pe unele nu le-am trecut, dar am învățat din greșeli. Știu să ascult și să învăț. Fac asta zi de zi. Mai important: mă înconjor de oameni care știu mai bine.”, a declarat Lasconi, în fața sediului BEC.

Președinta USR a candidat și la alegerile prezidențiale din noiembrie 2024, anulate ulterior din CCR. Ea a obținut 19,18% din voturi și intrase în turul al doilea, alături de Călin Georgescu, cel care obținuse 22,92% din voturi.

13/03/2025 , 11:50

Diana Șoșoacă își depune candidatura

Diana Șoșoacă a ajuns la sediul Biroului Electoral Central, pentru a-și depune candidatura la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. Președinta S.O.S. România a vrut să candideze și la alegerile din noiembrie 2024, însă CCR i-a invalidat candidatura.

În cursul zilei de astăzi, este așteptată la sediul BEC și președinta USR, Elena Lasconi.

12/03/2025 , 11:10

Victor Ponta și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale 2025

Victor Ponta și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale 2025, la sediul BEC.

„România este într-o criză fără precedent, după 1989. E o criză politică, economică și socială. Au anulat alegerile și votul românilor din 24 noiembrie, au blocat candidații pe care sistemul nu îi vrea. Vreau să văd astăzi dacă voi fi lăsat să candidez pentru că, probabil, sunt considerat un pericol la fel de mare ca și alți candidați care au fost blocați.

Nu trebuie să mergem mai departe doar pe voința sistemului și a partidelor. Cred că România are nevoie de un nou început, după ce încrederea între cetățean și cei care îl conduc s-a rupt, după ce economia românească s-a blocat și este într-un moment mai greu chiar decât în 2010.

După ce ne-am împrumutat cu 200 de miliare de euro, din care nu am rămas cu aproape nimic, după ce firmele românești sunt din nou împovărate cu taxe și impozite pe care noi le-am scăzut în urmă cu 10 ani, după ce românii din țară și cei care locuiesc în afara țării au fost umiliți. Și după ce România este implicată în războaie care nu sunt ale ei și într-un conflict între noua administrație americană și UE care ne poate aduce numai lucruri rele și nimic bun.

Simt, ca și dumneavoastră că este nevoie de o schimbare radicală. Trebuie resetat și repornit tot sistemul. Trebuie un nou început. Un sistem care, în ultimii 10 ani, a dat faliment și s-a întors împotriva oamenilor.”, a declarat politicianul, la sediul BEC.

11/03/2025 , 20:34

Candidatura lui Călin Georgescu, respinsă definitiv de CCR

Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențială 2025, a decis, definitiv, Curtea Constituțională a României, care a respins contestația depusă de politician față de decizia luată duminică de BEC.

Partidul AUR trebuie să caute acum un alt candidat care să reprezinte elctoratul în cursa pentru Cotroceni. Potrivit unor surse din rândul formațiunii politice, George Simion, Claudiu Târziu și Gheoghe Piperea sunt numele luate în calcul, deși Simion, într-un răspuns pentru Euronews România, a exclusiv o candidatură a sa la prezidențiale.

11/03/2025 , 12:38

BEC, undă verde pentru candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale 2025

Biroul Electoral Central a anunțat marți că a decis înregistrarea candidaturii lui Crin Antonescu, candidatul alianței „România Înainte” şi a semnului electoral la alegerile pentru preşedintele României din anul 2025.

09/03/2025 , 23:23

BEC a respins candidatura lui Călin Georgescu

Biroul Electoral Central a respins dosarul candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Decizia a fost adoptată cu 10 voturi pentru anulare și patru împotrivă.

Membrii Biroului Electoral Central au motivat că au decis respingerea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, având la bază hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2024 prin care a fost anulat scrutinul prezidențial.

„În această împrejurare, Biroul Electoral Central constată că procesul electoral pentru alegerea Președintelui României a fost demarat în anul 2024, iar prin Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza HG nr. 756/2024 și a HG nr. 1061/2024, dispunând reluarea în integralitate a acestuia.

Relevant pentru Biroul Electoral Central este faptul că hotărârea Curţii Constituţionale, anterior menţionată, analizează și statuează cu privire la maniera în care candidatul a cărui candidatură face obiectul prezentei verificări de legalitate, a înțeles să se raporteze la condițiile care rezultă din formula sacrosanctă a jurământului depus de persoana aleasă în funcţia de Președinte al României, fiind relevată o atitudine în manifestă contradicție cu valorile de esenţă ale statului de drept.

Or, statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024, statuări obligatorii si pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce privește candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întrunește condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăși obligația (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre și imparţiale, în conformitate cu legea, în lipsa cărora este alterat însuşi fundamentul ordinii constituționale actuale.

De altfel, anulând procesul electoral în curs și dispunând reluarea în integralitate a acestuia (...) ca urmare a conduitei candidatului de nerespectare a reglementărilor procedurii electorale, esenţiale pentru democraţie și statul de drept, Curtea Constituţională a tranșat implicit și general obligatoriu și cu privire la neindeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturii depuse de către candidatul Georgescu Călin, find inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeași persoană îndeplinește condițiile pentru a accede la funcția de Președinte al României.

09/03/2025 , 13:16

Principalele declarații făcute de Crin Antonescu la depunerea candidaturii

„Am depus candidatura pentru președinția României. Îi mulțumesc întâi de toate lui Dumnezeu. Îi mulțumesc soției mele, Adina Vălean, care a servit România în Parlamentul European.

Le mulțumesc tuturor colegilor care sunt astăzi alături de mine, lideri ai partidelor pe care românii i-au învestit cu votul lor să facă o majoritate parlamentară și Guvernul României de azi.

Sunt alături de mine oameni de ai cărei prezență sunt onorat, edili străluciți. Oameni care au făcut ca Oradea, Cluj, Târgoviște, Sectorul 4, Sectorul 6 să fie locuri civilizate, să fie locuri europene. Prezența lor mă onorează.

Le mulțumesc celor peste 1,7 milioane de oameni care au semnat pentru candidatura mea.

Știți că această candidatură nu i-a bucurat pe toți. Știți că au existat până în ultima clipă eforturile multora pentru ca ea să fie împiedicată.

Am mers înainte. Nu mă clatin, nu mă întorc, nu mă dau la o parte. Mergem cu toții în aceste alegeri pentru ca România să meargă înainte.

Depunând această candidatură, le cer compatrioților mei puterea care stă în încrederea voastră pentru a schimba România, pentru a apăra România, pentru a întări România.

Vom face împreună o țară mai puternică. Vom face un stat mai sănătos. Vom face împreună o națiune bine condusă și respectată”, a spus Crin Antonescu.

Crin Antonescu: „Vreau să fiu președintele tuturor”

„Nu vreau să fiu președintele celor puțini. Nu vreau doar să fiu președintele celor mulți.

Vreau să fiu președintele fiecărui român. Vreau să fiu președintele tuturor.

Împreună vom avea grijă ca cei puternici să poată lucra pentru această țară și cei slabi să fie apărați și ajutați. Împreună vom aduna energiile acestei țări. Împreună vom merge înainte.

Voi uni această națiune. Voi întări această națiune. Voi fi pentru fiecare român un om care îi va vorbi și un om care îi va asculta”, a precizat fostul lider liberal.

„Astăzi România este din nou la răscruce”

„Astăzi România este din nou la răscruce. Stă în puterea noastră să ne adunăm energiile bune, să apărăm ceea ce această națiune a făcut in 30 de ani.

Depunându-mi candidatura și cerându-vă votul, încrederea și puterea, o fac conștient că România nu are doar nevoie de un șef de stat, ci națiunea română are nevoie de un lider.

Programul pentru România se poarte formula. Suntem aici pe strada care poartă numele foarte simplu și foarte radical.

Eugeniu Carada a spus: Pentru România oricum, pentru România oricând, pentru România împreună cu oricine, Pentru România împotriva oricui.

Acesta trebuie să fie programul maximal, al nostru, al tuturor. Credem în istoria României, în identitatea României, în resursele României

Îl rog în fața dumneavoastră pe Dumnezeu să-mi dea puterea ca lider al acestei națiuni să putem visa orice, să putem împlini chiar imposibilul, să ne arătăm adevărata față, fața frumoasă înaintea oricui. Dumnezeu să ne ajute! Dumnezeu să vă ajute pe toți! Dumnezeu să fie cu noi, pentru România! Cu Dumnezeu înainte!

Să mergem cu toții cu România înainte”, a concluzionat el.

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, și-a înregistrat candidatura duminică la Biroul Electoral Central.

Până cel mai târziu la data de 15 martie, ora 24:00, partidele politice, alianțele politice sau electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți pot depune candidaturile.

09/03/2025 , 10:35

Crin Antonescu intră în cursa pentru Cotroceni

Crin Antonescu își va depune astăzi candidatura pentru alegerile prezidențiale. Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR speră că astfel se vor risipi toate zvonurile despre o posibilă retragere a candidatului comun, în detrimentul lui Ilie Bolojan.

Crin Antonescu își va depune astăzi candidatura pentru alegerile prezidențiale. Liderii coaliției PSD-PNL-UDMR speră că astfel se vor risipi toate zvonurile despre o posibilă retragere a candidatului comun, în detrimentul lui Ilie Bolojan. 

Începând de astăzi, candidatura lui Crin Antonescu din partea coaliției PSD-PNL-UDMR ar trebui să devină oficială. Acesta va veni la BEC însoțit de liderii formațiunilor politice: Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și Cătălin Predoiu pentru a depune cele peste 200.000 de semnături depuse. 

Cu toate acestea, există anumite probleme de campanie pentru candidatul comun pentru partidele aflate la putere. De exemplu, PNL se confruntă în această perioadă cu mari probleme financiare. Potrivit surselor Euronews, gaura din fondurile PNL ar fi de peste 20 de milioane de euro, motiv pentru care PNL nu poate comanda sondaje de opinie în această perioadă și cam toți banii pe care îi încasează sunt folosiți pentru a achita datoriile făcute în mare măsură făcute anul trecut în timpul super anului electoral 2024, când au fost făcute investiții foarte mari pentru promovarea candidatului Nicolae Ciucă. 

O altă problemă ar fi susținerea social-democraților din teritoriu, asta după ce Victor Ponta a decis să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale. Conform surselor Euronews, ar fi lideri PSD care l-ar susține pe Victor Ponta în aceste alegeri, fără însă să anunțe public acest lucru.  

08/03/2025 , 11:17

Campania lui Crin Antonescu, în linie dreaptă. Fostul președinte al PNL își va depune duminică semnăturile la BEC

Crin Antonescu își va depune mâine candidatura pentru alegerile prezidențiale, iar coaliția PSD-PNL-UDMR speră că astfel se vor încheia discuțiile despre posibila sa retragere. Cu toate acestea, candidatul comun se confruntă cu alte probleme. 

Liderii filialelor PNL din București s-au întâlnit astăzi la sediul din Aleea Modrogan pentru a discuta despre campania electorală pe care ar trebui să o înceapă în curând pentru candidatul comun, Crin Antonescu. Acesta este în continuare susținut de partidele din coaliție PSD-PNL-UDMR, împreună cu minoritățile naționale, însă sunt anumite probleme în ceea ce înseamnă promovarea lui Crin Antonescu în acest moment. 

Pe de o parte, Partidul Național Liberal se confruntă cu anumite probleme financiare din trecut, cu mai multe datorii pe care încearcă să le stingă în perioada următoare, însă rămâne de văzut ce surse de finanțare se vor găsi pentru noua campanie pentru alegerile prezidențiale. Pentru că știm anul trecut am avut un super-an electoral, iar acum partidele trebuie să facă rost de bani pentru o nouă campanie pentru alegerea președintelui. 

Crin Antonescu nu se bucură de susținerea totală a PSD 

De asemenea, din partea Partidului Social Democrat încă sunt voci care nu îl susțin, cel puțin în spatele ușilor închise, pe Crin Antonescu. Asta și pentru că l-am văzut pe deputatul PSD Victor Ponta care și-a anunțat intenția de a candida pentru alegerile prezidențiale. 

Chiar dacă liderii PSD au spus că îl vor exclude din partid după ce își va depune semnăturile, rămâne în continuare un semn de întrebare cu privire la susținerea reală pe care PSD poate acorda lui Crin Antonescu în această perioadă, și nu neapărat de aici, de la centru, ce mai degrabă din provincie, pentru că au spus încă de la început liderii PSD din teritoriu că ar fi destul de greu pentru votanții social-democrați din țară să susțină un fost președinte al PNL în alegerile prezidențiale.

07/03/2025 , 17:16

Două contestații depuse pentru respingerea candidaturii lui Călin Georgescu

Rectorul SNSPA și un avocat din Arad au depus câte o contestație la înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale 2025.

Contestația rectorului SNSPA se bazează ”pe argumente solide de natură constituțională și juridică, care evidențiază incompatibilitatea discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român”, se arată într-un comunicat de presă.

Rectorul SNSPA solicită Biroului Electoral Central:

  • verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025.
  • respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.
07/03/2025 , 16:04

Călin Georgescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale 2025

Călin Georgescu, candidatul independent susținut de partidele suveraniste AUR și POT, și-a depus candidatura în urmă cu scurt timp, la sediul Biroului Electoral Central. El a fost așteptat la ieșirea din sediul BEC de sute de susținători.

La ieșirea de la Biroul Electoral Central, Călin Georgescu a făcut declarații.

„Viitorul poporului român stă în măreția lui și în spiritul. Poporul român a câștigat. Astăzi mi-am depus dosarul de candidatură. Pe 6 decembrie 2024, a fost ucisă democrația, iar astăzi pe 7 martie 2025 poporul român a învins.

Mi-am depus dosarul de candidatură pe 7 martie 2025, cu peste 324.000 de semnături, din respect față de poporul român care a înțeles că trebuie să-și apere democrația și libera exprimare.

Lângă poporul român a fost partidul AUR, partidul POT. Le mulțumesc foarte mult pentru ceea ce au făcut.

În toată această perioadă am trecut prin foc și sabie. Din suferință am aflat toți valorile fundamentale legate de pace, democrație și libertate. Nu poți să le înțelegi decât le-ai pierdut. De aceea spun tuturor că este bine să ne apărăm democrația. Este bine să ne luptăm pentru libertate și pentru pace.

În același timp, am ridicat steagul democrației și libertății pe care îl îmbrățișăm împreună cu președintele Donald Trump care a făcut același lucru prin administrația Trump-Vance pe care o urmăm împreună prin aceleași idealuri și valori”, a declarat Călin Georgescu.

07/03/2025 , 14:24

Validarea candidaturilor depuse astăzi va fi făcută, cel mai probabil, mâine

Nicușor Dan și-a depus în jurul prânzului candidatura, la sediul Biroului Electoral Central, iar după-amiază urmează să-și depună dosarul și candidatul independent Călin Georgescu. Potrivit surselor Euronews România, ședința BEC pentru validarea/invalidarea candidaturilor va avea loc, cel mai probabil, sâmbătă.

Potrivit legii, înregistrarea și respingerea înregistrării candidaturilor de către Biroul Electoral Central se fac prin decizie, în termen de cel mult 48 de ore de la depunerea acestora.

În cel mult 24 de ore de la expirarea termenului, candidații, partidele politice, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțele politice, alianțele electorale și alegătorii pot contesta înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz. Contestațiile se fac în scris și se depun la Curtea Constituțională.

Curtea Constituțională soluționează contestațiile în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Hotărârile sunt definitive.

07/03/2025 , 12:13

Nicușor Dan și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale 2025

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care candidează independent la alegerile prezidențiale 2025, și-a depus dosarul de candidatură la Biroul Electoral Central. El a venit însoțit de Ludovic Orban, președintele Forței Dreptei, partid care îl susține în cursa electorală.

Nicușor Dan: Vreau să mulțumesc tuturor persoanelor care au semnat pentru candidatura asta. Mai ales, tuturor voluntarilor care au muncit pentru ca această candidatură să poată să fie depusă. De asemenea, tuturor persoanelor care au donat pentru logistica acestei campanii și partidelor care au susținut această perioadă de pre-campanie.

„În campania asta electorală, vocea oamenilor se va auzi mult mai mult decât vocea politicienilor”

În campania electorală care urmează e vorba de o largă categorie de români care sunt onești, care muncesc, care își plătesc taxele, care au bun simț și care cer foarte puține lucruri. Cer ca vocea lor să fie auzită și cer ca autoritățile statului pe care le plătesc să lucreze pentru ei, să nu lucreze pentru niște găști.

În campania asta electorală, vocea oamenilor se va auzi mult mai mult decât vocea politicienilor. Le mulțumesc miilor de voluntari care au muncit până acum și care sunt optimist că ei și încă și mai mulți vor face campanie în continuare pentru că e vorba de viața lor, a familiilor lor și de viitorul acestei țări.

„Mesajul românilor a fost că nu se mai poate”

Acum trei luni, am avut alegeri și mesajul românilor a fost că nu se mai poate, că România e o țară coruptă, că instituțiile sunt confiscate de găști care funcționează pentru ele însele și nu pentru oameni, că statul aruncă cu bani și pune poveri pe mediul privat, că statul nu are o strategie pentru economie, că România are un potențial agricol și noi mâncăm mult din afară. Că România nu are o voce, România nu contează la nivel internațional.

„Oamenii doresc o schimbare”

Toți oamenii care au spus asta doresc o schimbare. Este însă rolul nostru ca această schimbare să fie una în care România să fie un stat cu instituții care funcționează, așa cum funcționează în Occident și nu cum propun unii o întoarcere la o Românie fără instituții și o întoarcere la corupția anilor 90. Asta este miza acestei campanii electorale.

„O campanie electorală a voluntarilor”

Va fi o campanie electorală a voluntarilor, a oamenilor simpli, care au mai multă încredere decât au politicienii și acel proiect politic care va avea voluntarii care îi va convinge cel mai mult pe semenii lor, acel proiect politic va câștiga.

07/03/2025 , 11:07

Prima candidatură respinsă de BEC: Petru Mîndru

Biroul Electoral Central a respins, joi, înregistrarea candidaturii independente a lui Petru Mîndru la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

Conform BEC, candidatura independentă a lui Petru Mîndru a fost transmisă prin e-mail în termenul legal, însă documentele trebuiau depuse în original la Biroul Electoral Central.

De asemenea, dosarul de candidatură nu conține propunerea de candidatură și cuprinde documente incomplete, respectiv declarațiile de acceptare a candidaturii pentru alegerea Președintelui României din anul 2025, de avere, de interese, pe propria răspundere că a avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia nu au fost asumate prin semnătură de către candidat.

Totodată, BEC a constatat că la dosarul de candidatură nu a fost depusă copia actului de identitate al candidatului, iar în privința listei de susținători, ''aceasta nu a fost însoțită decât de un tipizat al listei de susținători care nu conține nicio semnătură sau vreo altă informație privind susținătorii candidaturii, nefiind îndeplinită cerința legală privind numărul minim de semnături de susținere'', respectiv cel puțin 200.000.

În plus, odată cu dosarul de candidatură, candidatul nu a depus la Biroul Electoral Central semnul electoral.

Cine și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale 2025

Principalii candidați

Ne uităm în primul rând la cei cotați cel mai bine în sondaje. Finaliștii alegerilor prezidențiale de anul trecut: Elena Lasconi (președinta USR) și Călin Georgescu (independent, susținut de AUR și POT).

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu Elena Lasconi, pentru că există șansa ca aceasta să se retragă pe ultima sută de metri, în detrimentul altui candidat. Recent, președinta USR s-a arătat dispusă să renunțe la candidatură, dacă va fi susținut de coaliție președintele interimar al României, Ilie Bolojan. Lasconi a avut o discuție în acest sens cu premierul României și președintele PSD, Marcel Ciolacu, acesta transmițându-i că acesta este un scenariu imposibil de realizat.

Crin Antonescu este în continuare susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități. El ar urma să-și depună candidatura la BEC pe data de 7 martie.

Nicușor Dan candidează independent, dar este susținut de două partide, PMP și Forța Dreptei. Primarul Capitalei spune că merge mai departe cu candidatura, chiar dacă nu a reușit să convingă niciun partid aflat la guvernare să-l susțină.

Candidații fără sprijin important

Ne uităm și la candidații care și-au anunțat intenția, deși nu au parte de un sprijin important:

Lavinia Șandru din partea PUSL, condus de Cristian Popescu Piedone.

Ana Birchall, independentă, care a candidat și la alegerile de anul trecut, tot fără susținerea unui partid.

Daniel Funeriu, independent, care a spus că își va depune candidatura după ce va obține semnături de la români din toate colțurile lumii.

Candidații suveraniști

Ne uităm și la candidații care se adresează în mare parte polului suveranist.

Diana Șoșoacă, din partea S.O.S. România, a cărei candidatură a fost interzisă anul trecut de CCR. Rămâne de văzut dacă judecătorii își vor menține poziția în privința ei.

Victor Ponta, cel care s-a autosuspendat din PSD și care are un discurs așa-zis suveranist în ultima perioadă. Rămâne de văzut ce vor face social-democrații, deoarece PNL cere excluderea lui Ponta din PSD, dacă acesta va candida.

George Becali, fost europarlamentar, actual deputat AUR, a spus că dacă partidul din care face parte nu va veni cu un candidat propriu, în loc de Călin Georgescu, atunci va candida singur, cu riscul de a fi exclus din partid.

Calendar alegeri prezidențiale Româna 2025

Coaliția de guvernare a stabilit data alegerilor prezidențiale 2025 și a aprobat întregul calendar electoral al scrutinului prezidențial.

  • 15 martie - data limită pentru depunerea candidaturilor
  • 4 aprilie - începe campania electorală
  • 4 mai - primul tur
  • 18 mai - al doilea tur

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE