Chiar dacă salariul mediu net a crescut de trei ori de la aderarea României la Uniunea Europeană, bunăstarea este împărțită inegal la nivelul țării, arată un studiu al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Bucureștiul este de departe cel mai avantajat, urmat de celelalte orașe mari. Există, însă, o a treia Românie, cea din mediul rural, unde bunăstarea economică nu prea există.
Dacă, în 2007, salariul mediu net era de 307 euro, acum este de 1.045 de euro. Așa arată o analiză publicată Romanian Economic Monitor, din cadrul Facultății de Științe Economice.
Salariul mediu s-a triplat, dar bunăstarea este inegală
Levente Szász, prorector al Universității Babeș-Bolyai: „La salariul mediu net, de exemplu, față de momentul aderării în 2007, avem o triplare nominală a salariilor. Și chiar dacă ajustăm această cifră cu inflația, ne uităm la o dublare a salariilor, dacă vorbim de puterea de cumpărare."
Cele mai bune salarii sunt în București. Capitala este urmată de câteva orașe mari.
Levente Szász, prorector al UBB, coordonatorul studiului: „După aceea, avem două categorii. Avem județele cu orașe dinamice economic, Cluj, Timiș, Brașov și reședințele de județ, unde avem o economie mai puternică".
Apoi restul țării unde nu se câștigă atât de bine.
Levente Szász, prorector al UBB, coordonatorul studiului: „Ne-am întrebat de ce avem această tensiune socială, de ce avem probleme în societate. Un răspuns ar putea fi inegalitatea dintre aceste venituri. Două treimi din populație câștigă sub acest nivel mediu al salariilor".
De altfel, nivelul de satisfacție a oamenilor este direct legat de veniturile acestora.
Reporter: „Se trăiește mai bine în România, de la aderarea la UE?"
Cetățean: „Eu consider că da. Eu sunt pro-Europa".
Cetățean: „Oh, fără discuție, nici nu încape îndoială, normal".
Cetățean: „Sincer, da. Mult mai bine, economic, financiar, social, din toate punctele de vedere."
Cetățean: „Financiar, suntem acceptabil. Eu sunt pensionară și pensia e mică, într-adevăr, dar încerc să mă descurc. Dacă stai să te gândești la cât au crescut prețurile, e foarte greu".
Cetățean: „Dacă se schimbă guvernul și sistemul de sus, da. Dar așa, nu".
Cercetătorii spun că reducerea inegalităților economice are loc, dar lent și abia în ultimii ani.
Levente Szász, prorector al UBB, coordonatorul studiului: „Eram cea mai inegală țară din UE în 2015. Acum, acest indicator aproape că s-a înjumătățit. Evoluțiile pozitive în acest sens au apărut cam în ultimii 2-3 ani."
Comparativ, la nivel european, România este la mijlocul clasamentului, împreună cu Franța. Cele mai mari inegalități economice în rândul populației sunt în Bulgaria, iar cele mai mici, în Cehia.