Premiul Nobel pentru Fizică 2022 a fost acordat de Academia Regală Suedeză de Științe lui Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger.
Acesta a fost acordat „pentru experimente cu fotoni corelați / încâlciți, stabilirea încălcării inegalităților Bell și pionieratul științei informației cuantice”.
„Folosind experimente inovatoare, Alain Aspect, John Clauser și Anton Zeilinger au demonstrat potențialul de a investiga și controla particulele care se află în stări corelate.
BREAKING NEWS:
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Physics to Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger. pic.twitter.com/RI4CJv6JhZ
Ce se întâmplă cu o particulă dintr-o pereche corelată / încâlcită determină ce se întâmplă cu cealaltă, chiar dacă sunt într-adevăr prea îndepărtate pentru a se afecta una pe cealaltă.
Dezvoltarea de către laureați a instrumentelor experimentale a pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice“, mai scrie în comunicatul Comitetului Nobel.
Premiile Nobel 2022 au început să se acorde de luni, 3 octombrie, odată cu anunțarea laureatului pentru Fiziologie sau Medicină.
În total, 115 de Premii Nobel pentru Fizică au fost acordate între 1901 și 2021, iar 47 de Premii Nobel pentru Fizică au fost acordate doar unui singur laureat.