Sonda spațială DART a lovit asteroidul Dimorphos. Impactul s-a produs în această dimineață la ora 2 și 14 minute, ora României, și a fost un succes. Nu știm, însă, deocamdată dacă orbita asteroidului va fi modificată. Experimentul NASA pare desprins din filmele apocaliptice, dar specialiștii îl iau în serios pentru cazul în care Pământul va fi vreodată amenințat de un asteroid.
Asteroidul Dimorphos a fost lovit de sonda spațială DART cu o viteză de peste 20.000 kilometri pe oră. Aflat la o distanță de aproape 11 milione de kilometri de Pământ, asteroidul nu reprezintă un pericol pentru omenire. Pentru NASA este mai mult un experiment prin care vrea să vadă dacă i se va modifica orbita, în cazul în care la un moment dat vreun astfel de obiect cosmic va amenința Terra.
La această reușită au participat și cercetători români. Echipamentul cu care se testează sistemul de gestiune al datelor, inclusiv computerul de bord al misiunii a fost proiectat la noi în țară. Directorul Executiv al Agenției Spațiale Române, Marius Ioan Piso, a explicat pentru Euronews.
Marius Ioan Piso: „Este vorba de testul creierului acestui sistem care se face la noi, în România. Aceste instrumente sunt esențiale și critice”.
Tom Statler, șeful programului Dart: „Primul test este testul capacității noastre de a construi o navă spațială ghidată autonom, care va obține de fapt impactul cinetic asupra asteroidului. Al doilea test este testul modului în care asteroidul real răspunde la impactul cinetic”.
Astronomii monitorizează în jur de 30.000 de asteroizi și comete care trec în apropierea orbitei Pământului. Niciunul dintre asteroizii mari care au lovit pământul în umă cu 66 de milioane de ani și au dus la dispariția dinozaurilor nu este așteptat să se ciocnească de planeta noastră cel puțin în următorii 50 de ani.
Sonda spațială implicată în misiune a costat 330 de milioane de dolari.