Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră la Concursul Internațional George Enescu de la București. A fost introdus și un masterclass pentru formarea dirijorilor

Aproape 700 de tineri din toată lumea s-au înscris la Concursul Internațional George Enescu, organizat la București. Însă doar 160 dintre ei au trecut de preselecții și au intrat în competiție pentru a-și demonstra talentul.

Pentru prima dată în istoria evenimentului, a fost introdus și un masterclass pentru formarea dirijorilor și a tinerilor muzicieni. Dintre cei care s-au înscris, 9 au fost admiși. Masterclassul va fi condus de maestrul Cristian Măcelaru, care a dirijat concertul din deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris.

Masterclass pentru formarea dirijorilor la Concursul Internațional George Enescu

Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu: "E foarte dificil să creezi un concurs pentru dirijat, deoarece calitățile pe care un dirijor trebuie să le aibă pentru a susține o carieră în muzică sunt foarte greu de descoperit în 20 de minute. Și atunci am optat să facem, în loc de un concurs de dirijat, un masterclass de dirijat, în care să invităm toți tinerii care își doresc să învețe dirijatul, să își aprofundeze cunostințele despre dirijat și muzică, să participe. Iar apoi, trei dintre participanții care vor fi la masterclass vor fi aleși să interpreteze împreună cu mine un concert, la sfârșitul săptămânii de masterclass".

Dirijorul spune că adolescenții care au aplicat sunt extraordinar de talentați și că accentul se va pune pe formarea lor, nu pe câștigarea unui premiu.

Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu: "În acest fel, am vrut să încurajez o generație și mai tânără, o generație de la 12-13-14 ani care sa continue pe acest drum, pentru că un drum în muzică e un drum continuu. E foarte dificil să decizi, la 18 sau la 19 ani, că vrei sa devii muzician, ar trebui început puțin mai devreme".

Maestrul a explicat, pentru Euronews România, că, pe de-o parte, părinții trebuie să îi îndrume pe copii spre muzică, pentru că principiile pe care le învață se pot aplica și în alte domenii. Pe de altă parte, sistemul de învățământ ar trebui să le dea copiilor instrumentele necesare pentru a-și descoperi talentul devreme, spune dirijorul.

Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu: "Încurajez toți părinții să dea copiilor acest dar de a învăța muzica înainte ca ei să vadă beneficiul ei, să-i încurajeze să înceapă, apoi să-i sprijine pe parcurs și, dacă nu vor să devină muzicieni, mai târziu în viață, vor beneficia de faptul că au cunoscut muzica odată. Visul meu și dorința mea cea mai mare este ca, în fiecare școală din România, să se pună un accent la fel de important pe muzică cum se pune pe matematică, pentru că atunci, societatea din Romania, în generația care urmează, va fi o societate mult mai complexă și mai profundă".

Concursul George Enescu cuprinde patru secțiuni: vioară, violoncel, pian și compoziție

Cristina Uruc, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu: "Ne bucurăm că această ediție a înregistrat un număr record de înscrieri, 667 de muzicieni cu vârste cuprinse între 13 și 35 de ani, din peste 57 de țări. Dintre aceștia, au fost selectați pentru a veni la București în jur de 160 de muzicieni. Acest număr reprezintă o creștere de șase ori față de ediția din 2022".

Competiția va fi deschisă de un concert la care participă câștigătorii ediției din 2022. Tinerii spun că, în ultimii doi ani, au avut parte de oportunități la care nu ar fi avut acces altfel.

Maria Marica a câștigat locul 1 la vioară, iar în concertul de deschidere, va avea ocazia să folosească un instrument special.

Maria Marica, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu în 2022: "Am primit această mare șansă de a cânta pe o vioară Guarneri del Gesu, care nu doar că e extraordinară, că este un Guarneri del Gesu, ci prin faptul că i-a aparținut lui George Enescu și sincer cred că asta mă emoționează mai tare decât calitatea viorii în sine".

La ediția din acest an, premiile în bani, finanțate de Ministerul Culturii, au o valoare totală de 150.000 de euro. Accesul este gratuit pentru publicul larg la etapele preliminare ale concursului și la semifinale. Biletele pentru concertele de deschidere și de final au fost deja epuizate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE