România îmbătrânește în fiecare zi. Dacă în anii 90 tinerii erau majoritari, acum ponderea s-a schimbat. În țară, au rămas mai puțin de 19 milioane de români, iar patru milioane se află în străinătate. Sunt ultimele date ale Institutului Național de Statiscă, prezentate Euronews chiar de președintele Institutului de Statistică, după recensământ. Tudorel Andrei spune că dacă păstrează ritmul actual, România va fi depășită de Olanda în 2030.
Datele provizorii ale recensământului
Datele provizorii de după recensământ arată că populația României, adică cei locuiesc și trăiesc în România, este sub 19 milioane de locuitori, cu 1,2 milioane de locuitori față de precedentul recensământ, în 2011. Președintele INS spune că marea problemă nu este scăderea populației, ci dezechilibrele între categoriile de vârste.
Mai precis, piramida vârstelor s-a inversat în ultimele decenii. Numărul pensionarilor a crescut substanțial, iar cel al copiilor sub 15 a scăzut dramatic. Iar prognozele Eurostat susțin că România ar putea ajunge până în 2050 la o populație de cel mult 15 milioane, din cauza sporului negativ. Dar aici mai trebuie luată în calcul și pandemia.
2021, cel mai negru an din istoria demografică a României
Anul 2021 a fost cel mai negru din istoria demografică postbelică. Am avut 335 de mii de decese, cel mai mare număr de după al Doilea Război Mondial.
Tudorel Andrei, președintele Instutușio Național de Statistică: „Dacă în prima parte a acelor 10 ani migrația internațională a avut un aport mai mare, în ultimii ani factorul natural este cel care a determinat trendul negativ al dinamicii populației. Din păcate avem scăderi în majoritatea țărilor din estul Europei, observăm scăderi la nivelul populației rezidente în decursul ultmilor 11 ani.”
Exodul românilor în străinătate
Dacă în 2020, peste 22 de milioane de români spuneau că au domiciliul în țară, acum mai puțin de 21 de milioane afirmă acest lucru.
Tudorel Andrei, președintele Instutușio Național de Statistică: „Dacă comparăm această valoare cu ceea ce s-antâmplat în 2011, avem o scădere a populației rezidente de aproape 1,2 milioane de locuitori. Avem numai 6 județe cu spor pozitiv, iar în celelalte județe avem o reducere a populației rezidente.”
Natalitatea, în scădere
Nici cu natalitatea nu stăm bine. Anul 2020 a fost cea mai mica rată a natalității din istorie, comparabilă cu cea din 1877, numai că atunci populația României era de 4 ori mai mica. Cu toate acestea, trendul nașterilor din România este similar cu cel European, adică o medie de 1,7 copii pentru fiecare femeie. La scăderea populației contribuie decisiv numărul celor plecați la muncă în străinătate.
Este vorba de patru milioane de români care au plecat din țară de cel puțin un an. Aici nu sunt luați în calcul românii care prestează munci sezoniere câteva luni pe an, pentru că altfel, numărul celor plecați ar fi de peste cinci milioane.
Românii cu studii superioare emigrează
Iar vestea proastă este că o bună parte dintre cei plecați sunt cu studii superioare. O statistică a Băncii Mondiale arată că 40% dintre românii care au emigrat au terminat o instituție de învățământ superior.
Tudorel Andrei, președintele Instutușio Național de Statistică: „Vom avea în 2030 undeva la 18 milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că vom pierde un loc în ierarhia europeană. Olanda, o țară mult mai mica din punct de vedere al teritoriului, va depăși România în raport cu populația rezidentă.”
Unul din o sută de români pleacă din România în fiecare an, arată Eurostat. Adică undeva sub 200.000 de locuitori, populația unui oraș dispare în fiecare an.