Un pom de Crăciun poate fi admirat și în cer. Nu este vorba de o metaforă, ci de ceva real. NASA a descoperit în spațiu o aglomerație de stele și gaze, care privite prin telescop seamănă cu un brad împodobit cu mii de luminițe.
Pomul de Crăciun spațial se află la aproximativ 2.500 de ani lumină depărtare de Pământ. Stelele din grup sunt relativ tinere, cu vârste cuprinse între unu și cinci milioane de ani. Pentru comparație, Soarele nostru luminează de peste cinci miliarde de ani. Nuanța de verde este dată de gazul cosmic din acea zonă a universului.
Imaginea pomului de Crăciun din Spațiu, explicată de NASA
Imaginea surprinsă de NASA, se numește NGC 2264 sau ”roiul de stele al pomului de Crăciun”. Experții spun că asemănarea cu un brad de Crăciun depinde de alegerea culorii și a rotației. Luminile albastre și albe sunt stele tinere care emit raze X detectate de Observatorul Chandra X-ray al NASA.
Datele optice obținute de telescopul WIYN al National Science Foundation, amplasat pe Kitt Peak, arată gazul din nebuloasă în verde, care corespund "acelor de pin" din brad, iar datele în infraroșu de la Two Micron All Sky Survey arată stelele din prim-plan și din fundal în alb.
Această imagine a fost rotită în sensul acelor de ceasornic cu aproximativ 160 de grade față de standardul astronomului, în care Nordul este îndreptat în sus, astfel încât pare că vârful copacului se află spre partea de sus a imaginii.