Dispută diplomatică între Polonia și Ungaria. Discursul pe care l-a avut Viktor Orban la Băile Tușnad i-a iritat pe polonezi, care s-au săturat de poziții frecvente împotriva instituțiilor europene și NATO.
În plus, declarația lui Orban, care a spus că Varșovia duce "o politică ipocrită" față de Moscova, a fost picătura care a umplut paharul.
Polonia spune că Ungaria ar trebui să iasă din UE și NATO
"Polonezii duc cea mai ipocrită politică din intreaga Europă. Ei ne țin prelegeri morale, ne critică pentru relațiile noastre economice cu Rusia și, în același timp, fac afaceri cu rușii și cumpără petrol indirect și conduc economia poloneză cu ei", a spus Orban.
Astfel, ministrul adjunct de externe al Poloniei, Wladyslaw Bartoszewski, i-a dat acestuia o replică.
"Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care este la marginea societății internaționale, atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO. De ce nu creează Orban o Uniune cu Putin și unele state autoritare de acest tip? Dacă nu vrei să fii membru al unui club, poți oricând să pleci. Nu înțeleg cu adevărat de ce Ungaria vrea să rămână membră a unor organizații care nu-i plac atât de mult și care se presupune că o tratează atât de rău", a spus Wladyslaw Bartoszewski, citat de AP.
Viktor Orban s-a poziționat de multe ori împotriva ajutoarelor acordat de Uniunea Europeană. Ambasadorul SUA la Budapesta a criticat și el discursul lui Orban, "pentru că a fost un atac la adresa Poloniei, SUA, Uniunii Europene și NATO".
Premierul Ungariei a spus că Polonia a slăbit axa Berlin-Paris, în favoarea alteia, pe direcția Londra-Varșovia-Kiev, ceea ce slăbește Grupul de la Visegrad.
Printre declarațiile care au stârnit furie, Orban a spus că Uniunea Europeană duce "politici greșite", la fel ca întregul Occident, conform ABC News. Premierul maghiar consideră că "polonezii duc politici ipocrite. Ei ne critică pentru relațiile noastre cu rușii, iar ei înșiși fac afaceri cu Rusia prin intermediari. Nu am văzut niciodată o asemenea ipocrizie din partea statului".
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, i-a răspuns acid lui Bartoszewski pe Facebook: "De multă vreme, am tolerat provocările și ipocrizia actualului guvern polonez cu intenția de a păstra frăția polono-maghiară, dar ne-am săturat".
Polonia, la fel ca Germania, Franța și majoritatea celorlalte națiuni europene, este un aliat ferm al Ucrainei, în timp ce premierul populist al Ungariei, Viktor Orbán, este considerat, în general, a avea cele mai calde relații cu Kremlinul, dintre toți liderii UE.
Ungaria s-a trezit izolată în UE din cauza abordării sale față de Rusia și a prieteniei față de China. Înalți oficiali ai UE au boicotat întâlnirile informale găzduite de Ungaria, care deține acum președinția rotativă a UE.
Din punct de vedere istoric, Polonia și Ungaria aveau legături puternice. De exemplu, Orban s-a înțeles foarte bine cu populiștii conservatori care au guvernat Polonia în perioada 2015-2023 datorită părerilor lor comune despre migrație și UE.