Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ciolacu, după discuțiile cu Viktor Orban despre Schengen: România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România se bazează pe ”acțiunea onestă a Ungariei” și pe sprijinul pentru a adera la spațiul Schengen, în condițiile în care Budapesta deține președinția Consiliului UE. Șeful Executivului a făcut aceste declarații în urma întâlniri informale pe care a avut-o vineri cu premierul ungar Viktor Orban.

”Am avut astăzi o discuție pragmatică cu Prim-Ministrul Ungariei, domnul Viktor Orban, pe subiectele de interes comun ale cooperării noastre bilaterale. Schimburile noastre comerciale se ridică la aproximativ 13 miliarde de Euro și am agreat împreună cu omologul maghiar că există în continuare un potențial neexploatat.

I-am transmis premierului Orban că dorim să lucrăm împreună pentru consolidarea unei agende bilaterale pozitive, în beneficiul cetățenilor noștri, indiferent de etnie. Totodată, am convenit să începem studiile de fezabilitate privind realizarea unui proiect fanion la nivel bilateral - legătura #feroviară de mare viteză Budapesta–București, un proiect strategic, de interes regional, cu impact la nivelul rețelelor feroviare din regiunea Europei Centrale”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

De asemenea, Ciolacu i-a mulțumit omologului său ungar pentru că Budapesta susține ” fără echivoc” aderarea României la spațiul Schengen.

”Ungaria deține Președinția Consiliului UE în acest semestru, iar, în această calitate, România se bazează pe acțiunea onestă a Ungariei pentru consolidarea Agendei strategice europene. Totodată, i-am mulțumit Prim-ministrului Viktor Orban pentru susținerea fără echivoc a aderării României la spațiul Schengen și cu frontierele terestre”, a menționat Ciolacu.

La întâlnirea informală pe care a avut-o cu premierul ungar Viktor Orban a participat și liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire informală vineri cu omologul său ungar, Viktor Orban, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen, în contextul în care Ungaria deține președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Marcel Ciolacu l-a primit pe premierul ungar Viktor Orban la Vila Lac pentru un mic dejun de lucru privat, au menționat sursele citate.

Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen. Premierul ungar Viktor Orban a mai efectuat o vizită privată în iulie 2023, când a discutat cu Marcel Ciolacu despre extinderea spațiului Schengen.

Viktor Orban, șeful Guvernului de la Budapesta, va fi prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, unde sâmbătă îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului - "Pe drumul drept", conform Agerpres.

În cadrul lucrărilor Universităţii de Vară se vor derula 500 de programe, în 34 de corturi, care au tematici diverse, de la teme economice şi politice, la cele cu caracter cultural, gastronomic sau sportiv, în pregătirea evenimentului fiind implicaţi 300 de organizatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE