Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia. Proiect de lege privind legalizarea uniunilor civile a partenerilor de acelaşi sex. Donald Tusk promisese de ceva timp această măsură

Guvernul polonez a prezentat un proiect de lege privind legalizarea uniunilor civile a partenerilor de același sex. Proiectul va fi supus consultărilor interministeriale și sociale și apoi ar urma să fie adoptat de Guvern și promulgat de președintele Andrzej Duda.

Numai că șeful statului polonez este un conservator catolic care s-a opus de mai multe ori coaliţiei guvernamentale formate din partide pro-UE.

Proiect de lege privind legalizarea uniunilor civile a partenerilor de acelaşi sex în Polonia

Legea ar urma să se aplice „oricăror două persoane”, indiferent de sexul lor, „care încheie un parteneriat civil la primărie.”

În plus, acest proiect mai are o prevedere care vizează și legalizarea uniunilor cuplurilor de acelaşi sex „care sunt deja căsătorite prin legea unui alt stat decât Polonia”.

Justiția europeană a condamnat Polonia pentru că „nu recunoaşte şi nu protejează cuplurile de acelaşi sex”. De altfel, în 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat ca Polonia să facă un cadru juridic în acest sens.

„Este vorba despre un nou capitol în lungul marş către egalitate. Este ceva istoric, după o muncă îndelungată a numeroase organizaţii LGBT", a spus ministrul pentru Egalitate, Katarzyna Kotula.

Premierul Donald Tusk, ales din 2023, a promis de ceva timp că va prezenta un astfel de proiect de lege privind uniunile civile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE