Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex stârnește proteste în Grecia. Parlamentul de la Atena urmează să voteze proiectul de lege în această săptămână. Dacă propunerea va fi adoptată, Grecia va deveni prima țară majoritar ortodoxă care recunoaște acest tip de căsătorie.
Parlamentul Greciei urmează să voteze legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex
Propunerea legislativă prevede legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și acordă drepturi parentale depline cuplurilor gay. Legea este programată la vot joi și ar putea trece cu sprijinul parlamentarilor de la Syriza, Noua Stângă și o parte de la PASOK.
Partidul de guvernământ Noua Democrație este divizat în ceea ce privește votul. Este de așteptat ca o parte dintre parlamentarii formațiunii să se opună, iar alții să se abțină de la vot.
Peste 1.500 de oameni au protestat la Atena, la inițiativa unor grupuri religioase și a formațiunilor de extremă dreapta, care susțin că proiectul ar fi "un atac la adresa familiei tradiționale".
Dimitris Natsios, liderul partidului de extremă-dreapta Mișcarea Patriotică: "Grecia este o țară creștin-ortodoxă și tradiția noastră nu permite așa ceva. Noi cunoaștem și respectăm un singur tip de căsătorie, căsătoria din interiorul Bisericii Ortodoxe Creștine. De asemenea, Constituția noastră nu prevede așa ceva, deci această lege este neconstituțională."
Chara Gianantonaki, protestatar: "Fiecare minoritate are drepturile garantate. Nu asta este problema. Nu au nevoie de dreptul la căsătorie, doar vor să profaneze ceea ce a mai rămas sacru în Grecia: biserica noastră, familiile și copiii. Însă copiii sunt linia roșie, nu vom accepta niciodată așa ceva."
În Grecia, parteneriatul civil pentru persoane de același sex este reglementat juridic din 2015.