Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, boicotat din cauza protestelor Ungariei și Greciei

Ungaria a câștigat un aliat neașteptat, după ce s-a opus, în mare parte pe cont propriu, aplicării de sancțiuni Rusiei. Oficialii de la Budapeste beneficiază de acum de sprijinul Greciei, care are propriile motive pentru a se opune celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, au precizat mai mulți diplomați europeni, pentru publicația Poiitico.

Uniunea Europeană poartă în prezent discuții pentru a aplica cel de al 11-lea val de sancțiuni împotriva Rusiei, ca urmare a invaziei declanșate în Ucraina pe 24 februarie 2022. Precedentele 10 pachete de sancțiuni au vizat oprirea finanțării eforturilor de război ordonate de președintele rus Vladimir Putin. Oficialii de la Bruxelles vor acum ca sancțiunile aplicate Rusiei să nu fie eludate. Considerat o măsură fără precedent pentru blocul comunitar, actualul pachet aflat în discuție ar putea viza alte țări care sprijină Moscova să evite embargoul comercial.

În schimb, Ungaria și Grecia s-au aliat și, printr-un demers comun, ar încerca să blocheze sancțiunile. Ar condiționa aprobarea acestora de o altă problemă spinoasă ce implică Ucraina. Guvernul de la Kiev a întocmit o listă de companii private pe care le-a catalogat ”sponsori de război”, o listă pe care se află și o serie de companii europene.

Cum a ajuns Grecia să fie aliatul Ungariei pentru a bloca sancțiunile împotriva Rusiei

Acesta este motivul pentru care Budapesta și Atena cer ca unele dintre companiile din țările lor să fie eliminate de pe listă, iar în aceste condiții ar da undă verde pentru noul pachet de sancțiuni. Chiar dacă nu există o legătură directă, Ungaria și Grecia folosesc pachetul de sancțiuni ca o pârghie politică pentru a-și elimina companiile de pe lista Ucrainei.

Acest subiect a generat tensiuni la reuniunea miniștrilor de Externe ai UE care a avut loc la începutul acestei săptămâni. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a criticat în termeni duri Ungaria, au precizat diplomații citați de Politico.

De asemenea, la întrevederea ambasadorilor statelor UE de miercuri, poziția Greciei s-a numărat printre subiectele intens dezbătute, au confirmat patru diplomați pentru sursa citată.

Atena a ripostat la sugestiile de eludare a sancțiunilor.

"Grecia a reiterat că, în cazul în care există dovezi concrete de încălcare a sancțiunilor, acestea ar trebui aduse în atenția statelor membre în cauză, la nivel tehnic, pentru ca acest lucru să fie investigat în mod adecvat și apoi vor fi luate măsurile care se impun", a declarat un diplomat UE familiarizat cu dosarul.

"În cazul listei cu numele și prenumele Ucrainei, companiile grecești sunt acuzate ca fiind sponsori internaționali de război, chiar dacă nu încalcă măsurile restrictive împotriva Rusiei”, a adăugat acesta.

Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a promis deja să soluționeze divergențele privind lista întocmită de Ucraina. Potrivit Politico, doi diplomați au subliniat că depinde dacă oficialul european de rang înalt va colabora cu Guvernul ucrainean pentru a găsi o soluție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE