Dintr-o călătorie ne putem întoarce cu amintiri frumoase, dar și cu... ploșnițe. După invazia din marile orașe ale lumii, ploșnițele au început să se înmulțească necontrolat și în România. Firmele de dezinsecție au chiar și cu 50% mai multe solicitări decât în aceeași perioadă a anului trecut. Ploșnițele pun stăpânire pe saltele, perne și mobilier, iar combaterea lor costă în medie 1.500 de lei.
Smaranda: ”Mă întorsesem dintr-o vacanță de o săptămână și pur și simplu m-am trezit cu ele în pat. Mi-am dat seama că este o invazie, pentru că nu erau doar una două...ci erau 20.”
Smaranda locuiește în București, într-un apartament din zona Obor. Coșmarul ploșnițelor a început când s-a întors dintr-o călătorie în Belgia.
Smaranda: ”O lună de zile a durat să scăpăm de ploșnițe. Am stat câteva zile în altă parte. Fiecare intervenție a costat 350 de lei, deci în total 1.050 de lei. Pe lângă asta am mai cumpărat silicon și am dat pe aici pe sub pat. Am mai cumpărat capcane pentru ploșnițe care au costat 100 de lei, plicuri cu otravă 100 de lei și prelata aceasta a costat 300 de lei.”
Ce trebuie să facem atunci când plecăm în vacanță?
Andrei Chira, managerul unei firme de dezinsecție: ”Problema ploșnițelor este de câțiva ani buni, dar anul ăsta a fost o creștere. Estimez undeva în jur de 45-50% cazurile în locuințele particulare, anul ăsta comparativ cu alți ani și este o problemă care persistă... avem în medie undeva la 3-4 operațiuni pe zi. Primul pas este să facem o inspecție să fim siguri că sunt ploșnițe și nu alt dăunător.”
Ploșnițele sunt insecte plate, cu șase picioare, de culoare maro sau brun roșcat și au dimensiunea unei semințe de măr, de exemplu. Până în momentul în care se hrănesc cu sângele uman, acestea pot fi chiar transparente.
Medicii dermatologi susțin că înțepătura unei ploșnițe nu este periculoasă, dar poate avea un efect nedorit asupra vieții sociale.
Mihaela Leventer, dermatolog: ”Problema pe care o produc aceste înțepături este mai degrabă de ordin psihologic, creează panică, rușine, somn deficitar, pentru că cei atacați de ploșnițe se trezesc în timpul nopții să le alunge.”
Pentru a preveni să aducem ploșnițe din călătorii, specialiștii au și câteva recomandări.
Alex Rădac, specialist în insecte: ”Atunci când ajungem la cazare, nu lăsăm bagajul pe jos, ar fi bine să-l punem în locul special pentru așa ceva sau inclusiv în baie, în cadă. Verificăm salteaua, verificăm cusăturile.”
Parisul a fost primul mare oraș în care problema ploșnițelor a scăpat de sub control în această vară. Și Marea Britanie este invadată de aceste insecte, iar proprietarii locuințelor au început să apeleze la câini special antrenați care să găsească ploșnițele și în cele mai ascunse locuri. Experții susțin că ploșnițele au început să se înmulțească necontrolat, pentru că au dezvoltat rezistență la insecticide.