Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu mai face plăți către spitale începând de duminică. Spitalele de stat nu vor mai putea să cumpere instrumentar medical sau să repare o ușă defectă la un salon. Mai mult, doctorii riscă să rămână fără banalele fișe de observație, extrem de importante în tratamentul și monitorizarea pacienților. Asta, pentru că ordonanța care taie cheltuielile bugetare afectează major funcționarea sistemul medical din România.
În direct la Euronews România, managerul Spitalului Colțea din Capitală, Ioan Bogdan Furtună, a confirmat că ”nu s-a făcut nicio plată către niciun furnizor de servicii medicale”. De asemenea, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a recunoscut că ”banii sunt insuficienți”, iar suma disponibilă de peste un miliard de lei va trebui repartizată în funcție de priorități.
Ioan Bogdan Furtună, managerul Spitalului Colțea din București: ”În ceea ce privește plata furnizorilor și spitalelor de către Casa de Asigurări de Sănătate, vă dați seama că și noi managerii accesăm și telefonăm către reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate.
Am informația că într-adevăr nu s-a făcut nicio plată către niciun furnizor de servicii medicale, ba mai mult, nici măcar deschiderile bugetare nu s-au făcut până la acest moment, adică Casa Națională nu a transmis către casa, casele județene încă banii pentru furnizori”
La rândul său, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, și-a exprimat speranța ca problemele să fie rezolvate în așa fel încât să fie reluată activitatea normală.
Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: ”Eu sper să se rezolve astăzi încât să se reia activitatea normală, pentru că aici este vorba numai de sistarea plăților, e vorba și de alte activități curente ale Casei de Asigurări de Sănătate care țin de avizarea unor dosare pentru plata unor furnizori de servicii medicale și materiale sanitare.
Activitatea Casei Naționale, mult mai complexă, nu numai cea a plăților. Eu sper să am să facă cât mamai rapid pentru că este nevoie în primul rând o repaartizare a corectă a sumelor primite, acel 1.000.000.000 și 70 de milioane de lei, să fie repartizat pe case județene, ca apoi fiecare casă județeană să repartizeze pe furnizori. Banii sunt insuficienți, știm cu toții, și vor trebui priorități”