Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Planul de reducere a deficitului, pe masa coaliției până pe 15 octombrie. Reducerea cheltuielilor și creșterea veniturilor, printre priorități

Planul României de reducere a deficitului bugetar în următorii șapte ani va fi trimis la timp Comisiei Europene, până pe 15 octombrie, a dat asigurări Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Diferența dintre veniturile și cheltuielile statului a ajuns la 4,57% din PIB după primele opt luni, iar fără revizuirea țintei de deficit pe acest an, de la 5% la aproape 7%, România ar fi depășit deja indicatorul. Planul care va ajunge la Bruxelles nu este deocamdată cunoscut, oficialii nu au dat detalii concrete.

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: „Până în 15 octombrie acest plan va fi pus pe masa coaliției, aprobat și trimis la Comisie (Comisia Europeană, n.red). Este un plan, până la urmă generic. Este prima evaluare pe care o trimitem, după care vor fi, evident, negocierile tehnice cu Comisia, care pot dura până în aprilie 2025, când va fi de fapt ultima ajustare din partea Comisiei cu privire la toate statele membre.

Cele mai importante măsuri sunt cele de consolidare fiscal-bugetară, ca să fiu mai explicit, sunt cele care pun în prim plan reducerea cheltuielilor, să spunem așa, care nu sunt necesare, și creșterea colectării veniturilor statului în continuare. Acest demers de digitalizare a ANAF trebuie să-și vadă dacă vreți amprenta în realitate.

Vor putea fi realizate atâta timp cât se respectă o regulă, dacă vreți, de macrostabilitate simplă, viteza de creștere a cheltuielilor trebuie să fie mai mică întotdeauna decât viteza de creștere a PIB-ului (...) O chestiune banală de alfabet”

Singurele măsuri certe sunt reducerea cheltuielilor care nu sunt necesare, alături de creșterea veniturilor la buget. România este în procedură de deficit excesiv încă din 2021. Potrivit disciplinei bugetare comunitare, deficitul la nivelul statelor membre nu poate depăși 3% din Produsul Intern Brut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE