Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Deficitul Bugetar, o problemă delicată în coaliția de Guvernare. Bruxelles-ul ar putea interveni cu mecanisme de control, avertizează specialiștii

PSD și PNL s-ar fi înțeles să continue guvernarea împreună și după alegerile din acest an. Iar fiecare parte încearcă să transfere povara reducerii deficitului în curtea celuilalt, susțin analiștii economici, confruntați cu certurile din coaliție pe cifre. Bruxelles-ul are însă ultimul cuvânt și nu este exclus să vină cu un mecanism de control și verificare a modului în care Bucureștiul își va respecta noul angajament pe deficit, avertizează specialiștii în domeniu.

Cristian Păun, profesor universitar de economie ASE: „Faptul că s-au negociat aceste procente începe să mă ducă cu gândul și la următorul lucru. PSD încearcă să negocieze niște procente mai mici de ajustare pentru că cred că a făcut deja un deal (o înțelegre, n.r) ca primii doi ani să fie prim-ministru de la ei, urmând ca următorii doi ani să fie prim-ministru de la PNL. Dacă se merge din nou cu cu această coaliție, cred că în spatele ușilor închise se discută treaba aceasta și cumva încearcă să pună în cârca PNL-ului ajustarea structurală mai puternică din perioada următoare. Planul acesta, din punctul meu de vedere, este mai degrabă îngrijorător și eu cred că deocamdată răspunsul nu este echivoc din partea Uniunii Europene. Nu cred că ei au într-adevăr o acceptare 100% fără niște condiționalități măsurabile pe care Uniunea Europeană să le poată verifica foarte ușor.” 

Comisia Europeană nu va accepta însă o țintă anuală atât de puțin ambițioasă și de sustenabilă pentru deficitul bugetar. 

Răzvan Orășanu, analist de politici publice: „Să știți că sustenabil economic ar fi corect să se facă acum o restructurare cu 1% dar nu se va face treaba asta, pentru că suntem în an electoral. Asta știe toată lumea. Ajustarea, dacă nu este acum la nivelul la care trebuie, se va face o supracompensare la anul, prin majorări de taxe și prin scăderi și mai mari de cheltuieli în sectorul bugetar, în special.”

Autoritățile române de la Bruxelles nu se vor grăbi însă să oficializeze prelungirea la șapte ani a termenului pentru reducerea deficitului bugetar la 3% din PIB. Potrivit însă surselor Euronews, decizia va fi oficializată mai degrabă spre finele anului, după validarea noii Comisii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE