Guvernul vrea să lanseze planul naţional pentru marea industrie, un pachet de susţinere a economiei de aproape două miliarde de euro, axat pe trei piloni principali.
„Am decis ieri, în cadrul reuniunii coaliţiei de guvernare, să consolidăm modelul de dezvoltare economică bazat pe investiţii. Sub coordonarea domnului vicepremier Marian Neacşu, împreună cu domnii miniştri ai Finanţelor şi Economiei, domnul Boloş şi domnul Oprea, am definitivat un pachet de măsuri prin care generăm un impuls major pentru reindustrializarea economiei.
Astfel, putem lansa astăzi Planul Naţional pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa două miliarde de euro, axat pe trei mari piloni principali", a anunțat premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.
Ce domenii vor beneficia de ajutoare prin Planul naţional pentru marea industrie
Primul pilon vizează schema de sprijin pentru investiţiile strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane euro.
„Acordăm facilităţi fiscale investiţiilor de peste 150 milioane euro şi, cum este normal, se vor crea sute de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media naţională”, a menționat șeful Executivului, potrivit Agerpres.
Al doilea pilon este programul naţional de sprijin pentru marea industrie din România.
„Este o schemă de ajutor de stat de un miliard euro pentru mari companii. Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar - acele companii ce derulează investiţii capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanţare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a mai spus Ciolacu.
A treia componentă a planului vizează o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiţii în producţia de materii prime industriale - ţevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.