Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Constanța: Adăposturi de protecție civilă, doar în teorie. Multe dintre gurile de evacuare ale refugiilor sunt blocate

La mai bine de un an de când locuitorii din județul Tulcea au primit prima alertă de adăpostire imediată pentru că din cer cad resturi de drone, doar 18 dintre cele 64 de refugii au fost igienizate. Astfel de atenționări s-au tot repetat, iar ultima a avut loc în urmă cu 10 zile, în județul Constanța. Mulți localnici spun că habar nu au unde sunt situate adăposturile.

În Constanța, doar 18 dintre cele 64 de refugii au fost igienizate

Locuitorii din județul Constanța au primit un mesaj în noaptea de 8 septembrie, atunci când drone rusești au atacat infrastructura portuară din Ucraina. Mesajele de avertizare au ajuns și la turiști care recunosc că s-au panicat, neștiind unde să se ascundă.

Maria Dumitru, turistă: Am stat cu urechile ciulite ore întregi până m-a luat somnul, ca să aud. Rulota are un carton deasupra, orice ar fi căzut ar fi fost ca și când nu aș avea nimic deasupra capului.

Situația nu a fost mai bună nici pentru populația din Constanța.

Costel Lupu, localnic: Chiar mă gândeam, măi, dacă e ceva, unde ne adăpostim noi? Nu știam, că nu ne-a informat nimeni niciodată, să spună că aici este adăpost antiaerian... În caz de ceva, mergeți aici... Nimic.

64 de astfel de adăposturi sunt amplasate în diverse zone din municipiul Constanța, însă majoritatea sunt situate în blocuri cu interfon și în multe dintre cazuri, gurile de evacuare sunt blocate.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Gura de evacuare, spun oamenii, ar fi fost acoperită cu beton pentru a se face această parcare. Adevărul este că nu văd nicio gură de evacuare.

În bloc, nu se poate intra, pentru că doar locatarii au cheie.

Localnică: Nici nu am știut că este, am citit ieri pe telefon...

Ușa subsolului este încuiată cu un lacăt, iar cheia o au doar câteva persoane din bloc.

Reporter: A fost renovat vreodată?

Localnic: Ne-au oprit bani pentru ca să văruiască, dezinsecție.

Reporter: Dar renovat? Să facă toalete?

Localnic: Toalete erau...

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Pe aici ar trebui să iasă oamenii în cazul în care încetează alarma, doar că totul pare foarte ruginit. Nu știu dacă în caz de nevoie această gură de evacuare mai poate fi deschisă.

În ultimii ani, doar 18 dintre cele peste 60 de adăposturi au fost modernizate.

Angajații Serviciului de Protecție Civilă din cadrul Primăriei recunosc că multe dintre adăposturile din Constanța nu pot oferi în acest moment condiții în caz de dezastre.

Filimon Constantin, inspector Serviciul Protecție Civilă Primăria Constanța: Acest adăpost are în jur de 130 de metri, deci 130 de persoane maxim. Un metru alocat fiecărei persoane.

În ceea ce privește gura de evacuare...

Inspector Serviciul Protecție Civilă Primăria Constanța: Din cauza ploilor, cred că s-a înfundat puțin...

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: În funcție de situație, structurile specializate ale statului iau decizia informării primăriilor despre necesitatea trimiterii mesajelor de alarmare către populație prin intermediul sirenelor publice. În funcție de gravitatea situației, primăriile pot să-i îndrume pe localnici către aceste adăposturi.

La nivelul întregi țări există aproximativ 4.500 de adăposturi de protecție civilă, însă, la fel ca la Constanța, multe sunt în stare jalnică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE