Pisicile fără stăpân din București pot fi sterilizate gratuit printr-o campanie organizată de Primăria Capitalei. Dacă până acum sterilizările s-au făcut în cabinete veterinare fixe, de data aceasta procedura se realizează în cabinete mobile. În total, 550 de pisici au fost sterilizate până acum.
Sute de bucureșteni care au găsit pisici abandonate pe lângă blocuri le-au adus în incinta Arenei Naționale, acolo unde a staționat clinica veterinară mobilă care efectuează sterilizările. Din păcate, cele mai multe dintre pisici vor ajunge tot în stradă.
Femeie: „Sunt maidaneze găsite pe stradă. Din păcate, tot acolo o să le ducem. Eu am câini. Sunt iubitoare de animale, dar am deja câini.”
Bărbat: „Sunt pe stradă, la noi în sector. Mai avem. Sunt și mai bătrâni, pe ăia nu pot să îi prind. Vreau să îi duc la un adăpost după sterilizare, ca să nu mai stea așa, pe străzi.”
Acțiunea de sterilizare a început pe 20 octombrie
Acțiunea de sterilizare a început pe 20 octombrie. Clinica veterinară mobilă va ajunge în toate sectoarele Capitalei până la finalul campaniei.
Cătălin Trănescu, ASPA: „În primele trei săptămâni de campanie au fost sterilizate peste 550 de pisici și vom continua anul acesta, atât timp cât vremea ne va permite, pentru că mai sunt locuri disponibile și vom relua apoi campania, cel mai probabil, anul viitor, în primăvară.”
În momentul în care oamenii găsesc pisicile fără stăpân și se hotărăsc să le sterilizeze trebuie să țină cont de câteva recomandări.
Marius Ciprian Nicu, medic veterinar: „Oamenii ar trebui să știe că animalul nu ar trebui să mănânce cu 12 ore înainte sau în dimineața în care îl aduc la noi, la sterilizat, apoi după până atunci când merge drept, fără apă, iar mancarea abia a doua zi.”
Beneficiile sterilizării pisicilor sunt multiple. Dincolo de avantajele care țin de sănătatea animalelor, sterilizarea oprește și o creștere exponențială a acestora, pentru că o pisică poate naște, în medie, cinci pisoi, la fiecare două luni.