Până luni seara s-au imunizat 339 de persoane cu a patra doză de vaccin împotriva COVID-19, potrivit unui mesaj lăsat pe pagina de Facebook a platformei naţionale Ro Vaccinare.
Cei care s-au vaccinat sunt persoane din populația generală și persoane sever imunocompromise.
A fost prima zi în care s-a administrat al doilea booster.
Doza IV, făcută la cerere
Doza a patra de vaccin poate fi făcută, la cerere, de toți cei care au făcut primele trei doze.
Doritorii își pot face doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 fie la centrele de vaccinare, fie la medicii de familie.
”Nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare. Iar pentru cei care se tem că procesul va fi unul dificil din cauza închiderii unora dintre centre, e bine de ştiut că în acest moment sunt peste 100 de centre deschise la nivelul întregii ţări", informează Ro Vaccinare.
Centrele de vaccinare din fiecare pot fi găsite pe site-urile DSP-urilor şi ale CNAS-urilor judeţene.
Situația COVID-19 în ultima săptămână
În perioada 9-15 mai s-au vaccinat 5.643 de persoane, printre care 798 cu prima doza de vaccin.
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează marţi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost confirmate 157 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, potrivit Agerpres.
Până la data de 15 mai au fost confirmate 5.448 de cazuri cu varianta Omicron, iar la 2.145 dintre acestea a fost detectată sub-varianta BA.2, arată datele INSP.
Au fost raportate la INSP - CNSCBT un număr de 13.770 de secvenţieri.
Cele 157 de secvenţieri din săptămâna 9 - 15 mai au fost raportate de Institutul Cantacuzino şi de Institutul "Matei Balş".
Subvariantele Omicron sunt mai transmisibile
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că urmărește îndeaproape toate variațiile SARS-CoV-2 și se așteaptă să apară mai multe în viitor.
Asta pentru că virusul „circulă la un nivel atât de intens”, a declarat reporterilor Maria Van Kerkhove, epidemiologul bolilor infecțioase care servește ca lider tehnic pentru planul de răspuns al OMS la COVID-19.
„Ceea ce putem spune este că, pe măsură ce acest virus evoluează, cele mai recente variante pe care le avem, variantele Omicron și toate subliniile sunt mai transmisibile decât ultima variantă care circulă și știm că asta va continua”, a spus ea.
La nivel mondial, subvarianta Omicron predominantă în acest moment este BA.2. Această subvarianță se răspândește mai repede decât a făcut-o BA.1.
Subvariantele BA.4 și BA.5 sunt mai transmisibile decât celelalte variante. Cu cât numărul este mai mare, cu atât subvarianta este mai contagioasă.
BA.4 și BA.5 au fost detectate pentru prima dată în Africa de Sud în ianuarie și, respectiv, februarie 2022, iar de atunci au devenit variantele dominante acolo.
În România, până acum, a apărut varianta BA.2.