Din 16 mai se poate face a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech, anunță Ministerul Sănătății, într-o postare pe Facebook.
Doza a patra nu este obligatorie, aceasta se face doar de cine dorește. Vaccinul poate fi făcut în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie, la cerere.
Cine îl poate face?
Doza a patra de vaccin, adică al doilea booster, poate fi solicitată de persoanele de peste 18 ani. Condiția este ca acestea să fie deja vaccinate cu primele trei doze, de tip ARN mesager.
Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.
Administrarea dozei a patra de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările Agenției Europene pentru Medicamente şi ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor.
Vaccinul poate fi doar Pfizer
Andrei Baciu, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, a declarat miercuri că a patra doză trebuie să fie un vaccin ARN mesager.
”Vaccinarea se poate face doar cu vaccin de la Pfizer, pentru că acestea sunt recomandările clare pe care le avem de la INSP”, a spus acesta.
Se poate merge la orice cabinet al unui medic de familie
Nu este nevoie de programare pentru cea de-a patra doză. Persoanele interesate se pot imuniza la orice medic de familie care are vaccinul.
Andrei Baciu a mai spus că persoanele interesate ”se pot prezenta la orice medic de familie, sună înainte la orice medic de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul de familie propriu, poate fi orice medic de familie care are vaccin şi poate să facă injecţia. Şi în centrele existente care se găsesc pe site-ul de vaccinare... Nu este nevoie de programare."
Dovada vaccinării va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.
Situația Covid în România astăzi
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 705 de noi cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2 în România. Numărul se află în scădere cu 107 față de ziua precedentă, cu aproape 20.000 de RT-PCR și teste antigenice rapide efectuate, a informat astăzi Ministerul Sănătății, potrivit Agerpres.
Dintre cazurile noi, 78 au fost la pacienți reinfectați, care au fost testați pozitiv la mai mult de 90 de zile după prima dată când și-au revenit după boală.
Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în Municiăiul București și în județele Cluj și Prahova.
Până astăzi, în România au fost confirmate 2.901.080 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
Potrivit ministerului, alți opt români infectați cu SARS-CoV-2, trei bărbați și cinci femei, sunt raportați morți în ultimele 24 de ore.
Din cei opt pacienți decedați, șapte erau nevaccinați și unul era vaccinat. Pacientul vaccinat care a murit avea peste 80 de ani și avea comorbidități.