Cristian China Birta, consultant în marketing online, a comentat, vineri, în direct la Euronews România, cazul reținerii fraților Tristan și Andrew Tate, doi foști kickboxeri, deveniți influenceri și autoproclamați milionari, în cadrul unei anchete demarate ca urmare a unei sesizări a Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Specialistul în social media a evidențiat că frații Tate sunt acuzați că, prin mesajele promovate cu ajutorul rețelelor de socializare, ar fi încălcat principii „privind misoginismul și discriminarea”, însă aceștia au acces în continuare la Twitter pe motiv că „oricine poate zice orice; că e un proxenet, că e un savant de renume mondial”, în condițiile în care „în social media, ca în viață, ca în justiție, până nu ești dovedit vinovat cu acte în regulă, nu ești vinovat de nimic”.
Cristian China Birta a vorbit, în direct la Euronews România, despre modul în care unii influenceri urmăriți de mii de persoane folosesc rețelele de socializare pentru a-și atinge obiectivul.
„Ce se întâmplă acum cu frații Tate și cu nebunia din social media e o metaforă perfectă, poate chiar mai mult decât o metaforă, a ceea ce se poate întâmpla și a ceea ce se întâmplă deja.
Social media folosită ca o sculă prin care cineva să-și atingă obiectivul. În cazul de față, obiectivul este unul mârșav din toate punctele de vedere. Dar social media e o sculă, nu e nimic mai mult. Dacă nu exista social media, ăștia făceau oricum lucrurile astea, dar foloseau alte scule.
Diferența între orice alte metode și social media este că social media pare la îndemâna tuturor. Social media stă în telefonul ăsta pe care-l frecăm de cel puțin 300 de ori pe zi fără să ne oblige nimeni.
Și atunci acolo intră mârșavii ăștia, în telefonul nostru personal și ajunge mult mai repede la noi”, a afirmat Cristian China Birta.
Frații Tate, interziși pe Instagram și la Facebook, dar cu acces la Twitter. Consultant în marketing online: „În social media este că orice prost poate zice orice”
Polițiștii B.C.C.O. și procurorii D.I.I.C.O.T. au descins în vila fraților Tate din Ilfov, într-un dosar deschis în luna aprilie 2022. Atunci, două tinere, una dintre ele cetățean american, au reclamat că au fost sechestrate. Până în acest moment, au fost identificate șase victime despre care se bănuiește că au fost exploatate sexual.
„Din fericire, în social media, ca în viață, ca în justiție, până nu ești dovedit vinovat cu acte în regulă, nu ești vinovat de nimic. Asta funcționează peste tot.
În acești timp, există niște principii pe care băieții ăștia le-au încălcat în mod permanent privind misoginismul, discriminarea și alte lucruri.
Pe anumite rețele sociale, ei deja au fost combătuți. Nu au acces la Instagram și la Facebook, dar pe Twitter au în continuare acces.
O axiomă fundamentală în social media este că orice prost poate zice orice, orice nemernic poate zice orice, oricine poate zice orice; că e un proxenet, că e un savant de renume mondial, că un copil care și-a descoperit pasiunea pentru ceva, oricine poate zice orice în social media”, a precizat Cristian Birta.
Specialist în social media: „În scandalul cu frații Tate, toată lumea a tras concluzia că cei de la DIICOT i-au prins că ăștia au pus o poză cu o cutie de pizza”
Consultantul în marketing online este de părere că „provocarea pentru instituțiile statului e foarte mare, pentru că până acum nu se luptau cu ce fac oamenii ăștia în social media”.
„Dintr-odată, social media vine să pună un capac, o cireașă peste ce fac anumiți infractori, anumite persoane bănuite că fac anumite lucruri în social media.
În scandalul cu frații Tate, toată lumea a tras concluzia că cei de la DIICOT i-au prins că ăștia au pus o poză cu o cutie de pizza (a unui producător prezent pe piața din România, n.red) și așa și-au dat seama. Numai naivii pot să gândească așa.
O operațiune de o asemenea anvergură înseamnă niște luni de filaj, de urmărire, de făcut dosare și apoi de intervenție. Doar că ce se înțelege, că: ia uite, frate! I-au prins pe ăștia în social media! Ce tare e social media asta! Evident că nu este așa.
Ca multe lucruri în viață, e ceea ce crede lumea că e, nu ce e cu adevărat”, a mai spus Birta.
Cristian China Birta: „Prefer mai bine să greșim că interzicem, decât să greșim că îi lăsăm și să facă măscările pe care le fac”
Consultantul în marketing online a amintit și despre modul în care Andrew Tate este acuzat c-ar fi promovat în mesaje sale „discriminări și misoginism” și că este o „provocare” pentru instituțiile statale și supranaționale, cum este Uniunea Europeană, să identifice modalități pentru a delimita ce este considerată liberă exprimare și ce poate fi considerată încălcarea unor principii sau drepturi.
„Aici e încă o provocare pe care următorii ani ne-o aruncă direct în față și nouă ca utilizatori normali de social media, dar și instituțiilor statului, Guvernelor, Guvernelor supranaționale cum e UE.
Unde te termină dreptul meu de a zice orice și unde începe dreptul meu ca stat, ca autoritate să te opresc în a zice ce vrei tu pentru că lezezi alte drepturi.
Pare cumva c-ar trebui să depășim ca umanitate acest moment în care să nu-i lăsăm pe unii să zică niște lucruri mizerabile din toate punctele de vedere.
L-am depășit, dar nu în social media. În social media, rețelele sociale analizează diferit. Unii l-au oprit, alții îl lasă în baza aceluiași principiu.
Cei care i-au oprit au zis că în baza principiului că nu e ok să faci discriminări și misoginism, de care ei din abundență se fac vinovați.
Ceilalți care i-au lăsat au zis că e libertate de exprimare.
Undeva va trebui să se tragă o linie și ca orice linie o să fie una arbitrară. Eu prefer mai bine să greșim că interzicem, decât să greșim că îi lăsăm și să facă măscările pe care le fac”, a concluzionat Cristian China Birta.
Cine este Andrew Tate și cum a ajuns viral pe rețelele sociale
Provenind dintr-o familie modestă din Luton, Andrew Tate a ajuns rapid pe prima pagină a tabloidelor din Marea Britanie. A fost kickboxer prfeosionist, iar în 2016, a participat la reality-show-ul Big Brother. Tate a fost dat afară din casă din cauza unei înregistrări video în care apărea lovind o femeie cu o curea.
La scurt timp după, într-un al doilea videoclip, apărea spunându-i unei femei să numere vânătăile pe care i le-ar fi provocat. Totuși, atât Tate, cât și cele în cauză au negat abuzul, așa că povestea a fost considerată fără temei.
Au urmat, însă, alte controverse. Pe contul de Twitter al lui Tate au fost găsite mesaje homofobe și cu insulte rasiale. În septembrie 2017, Andrew Tate a fost criticat de ONG-urile pentru sănătate mintală pentru că a spus că depresia „nu este reală”.
Ușor, ușor, Tate, în vârstă de 35 de ani, a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri de pe TikTok, unde videoclipurile cu el au fost vizionate de 11,6 miliarde de ori. Se prezintă ca un guru self-help și le oferă fanilor săi, în majoritate bărbați, o rețetă pentru a face avere, îi învață cum să atragă fete și să „scape din Matrix”.
Anul acesta, însă, atât cea mai populară platforma din lume, cât și cele deținute de compaia Meta, Facebook și Instagram, au decis să îi suspende conturile.