Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Percheziții la hoții de lemne, blocate. Șeful IPJ Vâlcea, acuzat că a cerut retragerea polițiștilor de la o acțiune

Șeful Poliției din județul Vâlcea este acuzat că a împiedicat perchezițiile într-un dosar care vizează furtul de arbori. Procurorul de caz îl acuză pe comandant că le-a ordonat angajaților, care erau implicați în acțiune să plece, chiar înainte de a începe verificările în teren.

Imaginile de la percheziții au fost publicate marți pe pagina de Facebook a site-ului captura.ro.

Nu este un caz singular. Adjunctul IPJ Caraș-Severin are dosar penal, pentru că i-a amenințat pe polițiștii din subordine că îi va pedepsi dacă mai continuă să amendeze transportatorii de lemne care nu respectă legea.

Polițiștilor implicați în acțiune li s-a cerut să plece după ce au ajuns la depozitul vizat

Procurorul Ionel Bușe, de la Parchetul Judecătoriei Brezoi, spune în plângerea penală, pe care a trimis-o atât către Parchetul General, cât și către Direcția Națională Anticorupție, că avea autorizație să facă percheziții la o firmă din Sibiu, bănuită de tăieri ilegale de lemn. Nu a mai apucat să facă verificările, pentru că polițiștilor implicați în acțiune li s-a cerut să plece după ce au ajuns la depozitul vizat, mai precis în intervalul în care anchetatorii așteptau ca reprezentanții firmei să își cheme un avocat.

Procurorul spune că după o oră și jumătate a primit un telefon de la conducerea IPJ Vâlcea, prin care era anunțat că situația e lămurită: polițiștii erau delegați în mod legal pentru a lucra în respectivul dosar. În ciuda acestei confirmări, ancheta era compromisă.

Cosmin Andreică, șeful Sindicatului Europol: „Întrebarea este: în ce conditii șefii ierarhici ai polițiștilor știau despre faptul că ei se află in acel moment la o percheziție? Pe de altă parte, gândiți-vă că vorbim despre polițiști cu funcții de execuție și ei, în cazul de față, puși între ciocan și nicovală, aveau procurorul care supraveghea dosarul și erau în supravegherea procurorilor să execute și vorbim despre intruziunea șefilor, care considerau că nu e legal.”

„Afirmațiile prezentate de domnul procuror nu sunt reale. Este un dosar penal în lucru, care va lămuri situația”, a spus șeful de poliție din IPJ Vâlcea, pentru Euronews România.

Actualul adjunct al IPJ Caraș-Severin a fost înregistrat în timp ce își amenința subalternii

Cazul său nu este însă singular. Actualul adjunct al IPJ Caraș-Severin a fost înregistrat în timp ce își amenința subalternii, pentru că ar fi amendat prea des transportatorii care circulau ilegal sau care transportau lemn, fără documente.

După o anchetă proprie, Poliția Română a sesizat procurorii pentru infracțiunea de purtare abuzivă. Conform legii, odată cu începerea unei anchete penale verificările interne încetează.

Cosmin Andreică, șef sindicat Europol: „Complementar, trebuia ca IGPR să ia măsurile pe linie administrativă față de acel șef. Astăzi, în timp ce vorbim, acel adjunct e în continuare în funcție și acei polițiști sunt în continuare în subordinea lui, lucru care este total nefiresc când avem acest incident.”

Tot la IPJ Caraș-Severin, anul trecut, șeful Serviciului de Acțiuni Speciale a fost înregistrat în timp ce își amenința un angajat. Ca măsură împotriva lui, a fost pus șef la o structură similară, doar că în județul vecin, la IPJ Timiș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE