Decizia Curții de Apel Ploiești prin care a fost suspendată hotărârea Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale din 2024 reprezintă „un fenomen concertat de atac judiciar”, a declarat Radu Marinescu, ministrul Justiției, la Euronews România. El a evidențiat că „nu este de competența instanțelor judecătorești să cenzureze acte ale CCR” care sunt definitive și inatacabile.
În jurnalul „Euronews Acum” de la Euronews România, ministrul Justiției a explicat că decizia Curții de Apel Ploiești reprezintă o premieră în jurisprudența României.
„Putem să discutăm despre două componente cu caracter de evidență: absența din jurisprudența națională românească din 1990 până în prezent a oricărei hotărâri de natura celei pronunțate la Ploiești, adică până în momentul de față judecătorii au considerat că nu este de competența instanțelor judecătorești să cenzureze acte ale CCR.
Pe de altă parte, în lege deciziile CCR sunt prevăzute ca fiind definitive și inatacabile, nu sunt considerate acte de natura celor administrative”, a afirmat Marinescu, la Euronews România.
Radu Marinescu, despre decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești: „A pronunțat-o în totală contradicție cu toată jurisprudența”
„Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Ploiești este, potrivit voinței judecătorului care a pronunțat-o în totală contradicție cu toată jurisprudența de până în acest moment, este o hotărâre executorie. Ea vizează efectele hotărârii CCR, efecte care deja s-au produs până la momentul pronunțării hotărârii de la Ploiești”, a explicat ministrul Justiției.
Ministrul Justiției: Procesul electoral se desfășoară în continuare
„Din perspectiva noastră care ține de statul de drept și de mecanismul electoral, atâta timp cât... Efectele s-au produs deja anterior hotărârii de la Ploiești. Pe de altă parte, actele normative emise de Guvern pentru organizarea procesului electoral nu au fost vizate de hotărârea pronunțată de acești judecători, procesul electoral nu este afectat. El se desfășoară în continuare în conformitate cu principiile democratice”, a mai spus ministrul Justiției.
Marinescu a mai spus că redactarea motivării acestei decizii este un proces de durată, iar „despre această hotărâre se va mai discuta după ce va deveni definitivă” după pronunțarea ICCJ.
„Mecanismul electoral nu este afectat. (...) Vom avea o imagine completă de legalitate după ce ICCJ va examina recursul împotriva acestei hotărâri singulare în peisajul judiciar românesc al contenciosului administrativ”, a adăugat el.
Radu Marinescu: „Justiția trebuie să se bazeze pe imparțialitate”
„Există un fenomen concertat de atac judiciar împotriva hotărârii CCR. Există o doamnă, fost judecător aflat la pensie, care dă sfaturi publice despre o modalitate concertată de acțiune și recomandă inclusiv să se găsească un judecător care să fie favorabil unor astfel de demersuri, chestiune care constituie un motiv de îngrijorare, pentru că justiția nu trebuie să fie politizată.
Justiția nu trebuie să se bazeze pe a căuta un judecător sau altul. Justiția trebuie să se bazeze pe imparțialitate”, a concluzionat el.