Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

UPDATE. Parlamentarii au votat pentru ridicarea imunității lui Nelu Tătaru, cercetat pentru luare de mită

  • DNA îl acuză de luare de mită pe fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, care a fost demis deja din funcția de președinte al filialei PNL Vaslui, unde se afla în funcție din 2017.
  • Pentru că anchetatorii vor să facă percheziții acasă la el și să-i verifice dispozitivele electronice, procurorii DNA au cerut aviz pentru ridicarea imunițății fostului ministru.
  • Parlamentarii au votat pentru ridicarea imunității lui Nelu Tătaru. Au fost 177 de voturi pentru, 12 împotrivă și o abținere. În sală au fost prezenți 192 de deputați din totalul de 329.

Află care sunt acuzațiile procurorilor DNA la adresa lui Nelu Tătaru.

Muncitori români exploatați în Marea Britanie. Diplomații englezi din România au tras un semnal de alarmă

  • Zeci și chiar sute de români care au visat la o slujbă mai bine plătită peste hotare ajung anual victime ale traficului de persoane.
  • În Marea Britanie, cei mai mulți muncitori exploatați sunt români, atrag atenția diplomații englezi din țara noastră.
  • Angajații români sunt victime sigure - spun și autoritățile de la noi - cât timp acceptă oferte atrăgătoare de pe internet, dar fără contracte de muncă încheiate sau cu clauze pe care nu le-au înțeles.

Citește mai multe detalii despre cum au ajuns muncitorii români să fie exploatați în Marea Britanie.

Guvernele UE adoptă limite mai stricte pentru poluarea aerului

  • Miniștrii Mediului au aprobat limite mai stricte ale UE pentru poluanții atmosferici în cadrul unui summit al Consiliului UE desfășurat la Luxemburg, într-un demers salutat de ecologiști și de militanții pentru sănătatea publică.
  • ClientEarth, o organizație de caritate juridică, sprijină locuitorii din Belgia, Germania, Italia și Polonia în eforturile lor de a da în judecată guvernele pentru nerespectarea chiar și a standardelor existente, în încercarea de a obține recunoașterea în instanță a dreptului omului de a respira aer curat.
  • Revizuirea Directivei privind calitatea aerului înconjurător apropie limitele de poluare a aerului din Europa de pragurile stricte recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru gaze precum oxizii de sulf și de azot (NOx și SOx).

Vezi ce măsuri adoptă Guvernele UE pentru a limita poluarea aerului.

Lipsa zăpezii închide stațiunile din Alpi. Doar în ultimele zile, două stațiuni din Franța au anunțat că nu deschid în noul sezon

  • Stațiunile pentru sporturi de iarnă își închid porțile, iar motivul e legat de faptul că nu e zăpadă.
  • În Franța, încă o stațiune de la poalele Mont Blancului renunță la activitățile de iarnă din cauza cantității mici de zăpadă, după un alt caz acum câteva zile.
  • Autoritățile au explicat că încălzirea globală a redus sezonul de schi la numai câteva săptămâni, situație care nu este rentabilă din punct de vedere financiar.

Descoperă ce stațiuni din Alpi se închid din cauza lipsei zăpezii.

Cum funcționează căile ferate solare? Un startup-ul primește undă verde pentru un proiect pilot în Elveția

  • Start-up-ul elvețian Sun-Ways a primit undă verde pentru un proiect pilot de trei ani în cantonul vestic Neuchâtel, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului 2025.
  • Pe măsură ce criza climatică ne cere să accelerăm tranziția energetică a Europei, dezvoltatorii au descoperit un nou potențial în suprafețele neobișnuite.
  • Marginile drumurilor, rezervoarele și fermele găsesc spațiu pentru sistemele solare, iar alte companii experimentează adăugarea de elemente fotovoltaice și pe traversele de cale ferată.

Află cum funcționează căile ferate solare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE