Miniștrii mediului au aprobat limite mai stricte ale UE pentru poluanții atmosferici în cadrul unui summit al Consiliului UE desfășurat la Luxemburg, într-un demers salutat de ecologiști și de militanții pentru sănătatea publică.
”Aceasta a fost o ocazie rară, unică într-o generație, pentru legislatori de a revizui standardele de calitate a aerului pentru a proteja mai bine sănătatea oamenilor și suntem încântați că au profitat de ea”, a declarat Emma Bud, avocat în cadrul grupului de mediu ClientEarth, după votul de luni.
Organizația de caritate juridică sprijină locuitorii din Belgia, Germania, Italia și Polonia în eforturile lor de a da în judecată guvernele pentru nerespectarea chiar și a standardelor existente, în încercarea de a obține recunoașterea în instanță a dreptului omului de a respira aer curat.
Revizuirea Directivei privind calitatea aerului înconjurător apropie limitele de poluare a aerului din Europa de pragurile stricte recomandate de Organizația Mondială a Sănătății pentru gaze precum oxizii de sulf și de azot (NOx și SOx) și particulele microscopice nocive (PM) generate de trafic și de arderea cărbunelui și a lemnului, deși nu sunt pe deplin în conformitate cu acestea.
ClientEarth a salutat în special dispozițiile care oferă cetățenilor „dreptul clar de a se adresa instanței pentru a cere mai multe de la autoritățile care nu reușesc să îi protejeze de nivelurile ilegale de poluare a aerului” și care cer guvernelor să plătească despăgubiri persoanelor a căror sănătate a fost afectată de nivelurile ilegale de aer murdar.
„Toți ochii sunt acum ațintiți asupra țărilor UE, care încep să se pregătească pentru intrarea în vigoare a noii legi. Le îndemnăm să planifice din timp și să aloce resurse în mod eficient, astfel încât autoritățile locale să poată respecta legea la timp.”, a declarat Bud.
Cu toate că toate țările UE, cu excepția Maltei - care s-a abținut, susținând că îi va fi imposibil să respecte noua limită privind dioxidul de azot, cu o medie anuală sub 20 μg/m3 până în 2030 - au sprijinit reglementările mai stricte privind calitatea aerului convenite provizoriu cu Parlamentul European în februarie, unele și-au exprimat rezervele în declarații scrise.
Germania a salutat o clauză care permite guvernelor să amâne data de conformitate până în 2040 în anumite cazuri, de exemplu condiții climatice nefavorabile sau poluare transfrontalieră, sau în cazul în care ar trebui înlocuită o proporție imposibil de gestionat de sisteme de încălzire casnice.
Însă Berlinul a solicitat, de asemenea, Comisiei Europene să elaboreze rapid o legislație suplimentară care să clarifice faptul că guvernele nu vor fi obligate să impună „interdicții de circulație sau restricționarea sau închiderea instalațiilor industriale” ca o condiție prealabilă pentru o prelungire a termenului.