Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muncitori români exploatați în Marea Britanie. Diplomații englezi din România au tras un semnal de alarmă

Zeci și chiar sute de români care au visat la o slujbă mai bine plătită peste hotare ajung anual victime ale traficului de persoane. În Marea Britanie, cei mai mulți muncitori exploatați sunt români, atrag atenția diplomații englezi din țara noastră.

Angajtații români sunt victime sigure - spun și autoritățile de la noi - cât timp acceptă oferte atrăgătoare de pe internet, dar fără contracte de muncă încheiate sau cu clauze pe care nu le-au înțeles.

Muncitori români exploatați în Marea Britanie

Internetul e plin de anunțuri cu oferte de muncă pentru români, în Marea Britanie. Niciunul nu face însă referire la condițiile de muncă, ceea ce îi face pe angajați vulnerabili la abuzuri.

De exemplu, așa arată un anunț: „Caut muncitori pentru muncă în hală, la ambalat fructe și legume. 12,80 de euro la oră, net. Cazare gratuită. Transport la muncă gratuit. Se lucrează de luni până vineri, cu posibilitatea de a lucra sambata si duminica. Mai multe detalii in privat”.

Victimă: „Am reușit să revin din Marea Britanie, unde am ajuns în urma unei promisiuni de muncă la o spălătorie auto. M-am trezit forțat să muncesc pe sume foarte mici, care nu-mi asigurau nici mâncarea. Am locuit într-o baracă pe care am construit-o în curtea spălătoriei".

Gheorghe spune că s-a grăbit să plece în Marea Britanie, la muncă, după ce a citit un anunț pe internet. Este unul dintre cei 12 români despre care autoritățile știu oficial că au fost abuzați de patroni, în anul 2022.

Mădălina Tuzla, președintele Organizaţiei „Justice and Care”, Filiala din România: „Sunt plătiți foarte prost, până la forme grave de exploatare. În general, li se iau actele de identititate, sunt șantajați, invocându-se că există datorii în numele lor, sunt ținuți în spații insalubre. Ce să mai vorbim de asigurări medicale sau de asigurări pentru șomaj? Concediu nu au, de cele mai multe ori, nu există contract legal, iar dacă există, ei nu cunosct foarte bine clauzele, pentru că nu cunosc limba. Ce să mai spunem de asigurări medicale, șomaj, timp de odihnă? Cei care pleacă în condțiile astea dubioase de muncă..."

Rebbeca Shah, adjunct șef al Misiunii diplomatice britanice în România: „România e țară-sursă printre cei exploatați în Marea Britanie. Mulți români vin să trăiască și să muncească în Marea Britanie și contribuie la economia noastră. Asta înseamnă că este o rută utilizată frecvent și, din păcate, sunt persoane care încearcă să îi exploateze".

Românii care au plecat de pe Aeroportul Otopeni, luni, la prânz, au discutat înainte cu polițiștii de frontieră. Aceștia le-au explicat care sunt riscurile la care se expun atunci când aplică pentru oferte de muncă dubioase.

Marius Burcea, șef al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Pesoane: „O parte dintre ei acceptă să plece fără să semneze un contract de muncă, acceptă să plece cu promisiunea că le vor fi asigurate cazarea, masa, transportul, nivel de educație mediu, studiile oprindu-se la nivel gimnazial sau la început de școli profesionale, liceale, dar care, de cele mai multe ori, nu sunt terminate."

Ultimul raport al Ministerului de Interne arată o tendință îngrijorătoare: numărul victimelor de sex masculin exploatate prin muncă s-a dublat. Cei mai mulți ajung să fie traficați în Germania, Maria Britanie și Italia, după cum arată statisticile oficiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE