De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.
Ursula Von der Leyen anunţă o strategie europeană de pregătire civilă şi militară
- Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat marţi că noul executiv european va prezenta o „strategie europeană de pregătire" civilă şi militară, pornind de la concluziile raportului întocmit de fostul preşedinte finlandez Sauli Niinisto pe acest subiect, informează EFE.
- Pe lângă ameninţarea militară ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Von der Leyen a avertizat că există „un spectru larg de riscuri emergente" la adresa Uniunii Europene (UE), aşa cum demonstrează numărul tot mai mare de atacuri hibride împotriva statelor sale membre.
- Printre aceste riscuri, şefa Comisiei Europene a menţionat dezinformarea, folosirea migranţilor pe post de armă, atacurile cibernetice, sabotajele, întreruperea lanţurilor de aprovizionare, atacurile asupra rutelor comerciale globale şi efectele schimbărilor climatice.
Citește mai mult despre strategia europeană de pregătire civilă și militară
Europa trebuie să fie pregătită pentru un nou război comercial cu SUA, susţin oficialii BCE
- Politicile protecţioniste ale viitoarei administraţii americane vor afecta creşterea economiei mondiale iar Europa trebuie să fie mai bine pregătită decât în 2018 pentru acest scenariu, au avertizat marţi mai mulţi oficiali de la Banca Centrală Europeană, transmite Reuters.
- Câştigătorul alegerilor prezidenţiale americane, Donald Trump, a promis o majorare semnificativă a barierelor comerciale, inclusiv un tarif universal de 10% la importurile din toate ţările şi un tarif de 60% la importurile din China, în ideea de a reduce deficitul balanţei comerciale americane.
- La rândul său, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Robert Holzmann, a avertizat că dacă aceste politici vor fi implementate, ele vor menţine dobânzile şi inflaţia în SUA la un nivel ridicat, ceea ce va pune presiuni de creştere asupra preţurilor în alte părţi.
Citește mai mult despre avertizările făcute de oficialii BCE
Miliarde de euro, bani europeni pentru înzestrarea Armatei. De ce sume beneficiază România
- România și celelalte state ale Uniunii Europene vor putea folosi bani europeni pentru a întări industria de apărare, potrivit publicației Financial Times.
- Este vorba despre zeci de miliarde de euro din fondurile de coeziune care vor fi direcționate spre apărare și securitate. Măsura vine în contextul războiului din Ucraina și a alegerii lui Donald Trump ca președinte al SUA.
- Este vorba despre o treime din bugetul Uniunii Europene, aproape 392 de miliarde de euro, bani care erau destinați între 2021 și 2027 reducerii inegalităților economice din statele UE, numite și fonduri de coeziune.
Citește mai mult despre câți bani europeni beneficiază România pentru înzestrarea armatei
Iohannis, obligat de instanță să dezvăluie cheltuielile cu deplasările. PSD cere înființarea unei comisii de anchetă
- Klaus Iohannis este obligat de Tribunalul București să facă publice cheltuielile referitoare la deplasările sale externe. Decizia a apărut în dosarul deschis de deputatul USR, Claudiu Năsui.
- Decizia nu este definitivă. În același timp, PSD vrea să ancheteze în Parlament cheltuielile făcute de președintele Klaus Iohannis. Parlamentarii social-democrați au inițiat procedurile pentru înființarea unei comisii de anchetă.
- Președintele Klaus Iohannis ar avea 10 zile la dispoziție pentru a face publice cheltuielile pe care Administrația Prezidențială le-a făcut în deplasările sale externe. Aceasta este decizia Tribunalului București care nu este însă una definitivă.
Citește mai mult despre decizia prin care Iohannis e obligat de instanță să spună cât a cheltuit cu deplasările
Ce promit partidele în campania electorală: Fără creșteri de taxe și impozite, spitale noi și pensii mai mari
- Alegerile parlamentare vor avea loc pe 1 decembrie și vor stabili traiectoria României pentru următorii patru ani. Euronews a analizat programul de guvernare al principalelor formațiuni aflate în cursă.
- Fără creșteri de taxe și impozite. Așa sună promisiunile electorale ale tuturor partidelor mari din România. Ba mai mult, unele dintre ele susțin că vor scădea taxele și impozitele pe muncă.
- TVA rămâne nemodificat în toate programele celor mai cunoscute partide.
Citește toate promisiunile făcute de partide în campania electorală