Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Gestul lui Iohannis, eroare de protocol. Președintele României a stat 19 secunde cu spatele la Viktor Orban

Sunt tensiuni la Budapesta, după ce președintele Klaus Iohannis i-a întors spatele premierului Viktor Orban timp de 19 secunde. Imaginile au făcut înconjurul presei internaționale.

Analiștii din Occident au interpretat acest gest ca un răspuns simbolic la declarațiile lui Orban legate de războiul din Ucraina și poziționarea sa față de dialogul cu Rusia.

Potrivit informațiilor Euronews, președintele Klaus Iohannis nu și-ar fi dat seama că a stat atât de mult cu spatele la Viktor Orban. Șeful Guvernului de la Budapesta a avut timp să tragă cu ochiul către cineva din staff-ul său și să schițeze un zâmbet. În cele din urmă, cei doi își strâng mâinile și are loc acest dialog.

Din informațiile Euronews, momentul ar putea fi catalogat drept „o eroare de protocol”.

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: „Mulți analiști din străinătate spun că poate a fost o tentativă din partea lui Klaus Iohannis de a protesta”

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: „Inițial s-a vorbit despre un gest poate intenționat al președintelui Klaus Iohannis pentru că imaginile dintr-un anumit unghi pot duce cu gândul la așa ceva. Dacă stai și te uiți, chiar ai impresia că a stat foarte mult cu spatele la Viktor Orban și, la un moment dat, putea părea că o va intenționat.

Din informațiile noastre, Administrația prezidențială susține că a fost doar o eroare din partea președintelui care își aranja sacoul, nu era foarte sigur de cum a ieșit din mașină.

Deși Viktor Orban se afla în spatele lui, așa cum sunt întâmpinați toți liderii europeni la astfel de evenimente, pare că nu și-a dat seama că nu și-a dat seama cât de mult timp i-a luat să-și aranjeze haina.

După ce i-a strâns mâna, a văzut și reacția lui Viktor Orban care se uita spre cameraman și nu știa ce se întâmplă.

Mulți analiști din străinătate au speculat acest moment și spun că poate a fost o tentativă din partea lui Klaus Iohannis de a protesta prin acest gest, față de declarațiile făcute de Viktor Orban în ultima vreme, poziția pe care o are față de războiul din Ucraina și referitor la deciziile Uniunii Europene în ultima perioadă, pentru că s-a spus de multe ori că el e mai degrabă apropiat de regimul de la Kremlin decât de restul liderilor din UE”

România are nevoie de sprijinul Ungariei pentru a adera la spațiul Schengen terestru

Octav Vasilescu, jurnalist Euronews România: „Acum avem nevoie de susținerea Ungariei, mai ales pe final de an, pentru a adera la spațiul Schengen. Avem nevoie ca Budapesta să propună acest lucru în cadrul reuniunilor de la Bruxelles și atunci să strici acum relația cu Ungaria, după ce Viktor Orban s-a întâlnit și cu premierul Ciolacu și cu alți oficiali din România ar părea chiar straniu.

Varianta erorii de protocol e mai plauzibilă decât restul speculațiilor pe care le-am văzut.

Avem nevoie de Ungaria pentru că deține președinția rotativă a Consiliului UE. Tehnic, Ungaria trebuie să propună acest subiect (aderarea României la Schengen terestru, n.red) pe ordinea de zi și de acolo să vină acordul tuturor statelor. Dacă Austria își va retrage în cele din urmă veto-ul”

Corespondent senior Euronews, despre Viktor Orban: „E un revizionist în privința echilibrelor politice actuale din Uniunea Europeană”

Sergio Cantone, corespondent senior Euronews: „Există întotdeauna multe interpretări, iar înțelegerea limbajului corpului este mereu o provocare. Totuși, există fundamente solide pentru punctele de vedere divergente și puternic divergente între cele două personalități implicate în acest incident, dacă putem vorbi de un incident.

Unul dintre aceștia este Viktor Orban, cunoscut ca un reprezentant al dreptei radicale, al ultradreptei, un revizionist în privința echilibrelor politice actuale din Uniunea Europeană. Celălalt este un reprezentant al Partidului Popular European, deci un politician convențional și conservator în contextul Uniunii Europene. Așadar, există o divergență ideologică semnificativă. De asemenea, abordările celor doi privind conflictul actual din Ucraina și relația cu Rusia sunt total diferite, iar răspunsurile fundamentale și structurale la acest conflict variază.

Orban înclină către încetarea focului și stabilirea unor relații diplomatice cel puțin acceptabile cu Moscova, în timp ce președintele Iohannis pare a fi mai critic, adoptând o poziție fermă față de Rusia, de izolare a acesteia. În esență, Iohannis susține ideea că Rusia ar trebui să se retragă la poziția pe care o avea înainte de 2014”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE