Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PE SCURT: O selecție de cinci articole cu care merită să îți începi ziua

De două ori pe zi, Euronews România îți aduce un rezumat al știrilor cu care merită să pornești la drum și, respectiv, cu care să îți închei programul.

Alegerile prezidențiale, influențate de scoaterea Dianei Șoșoacă din cursă de CCR. Analist: „Poate întoarce ordinea din clasament”

  • Decizia prin care Curtea Constituțională a României a hotărât respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale a declanșat un scandal ce „poate avea efecte foarte mari în privința ordinii în clasament și în lupta pentru locul doi”, a declarat analistul politic Cristi Hrițuc, la Euronews România.
  • La rândul său, sociologul Dan Jurcan consideră că „această retragere a devenit o miză politică”, iar simpatizanții Dianei Șoșoacă ar putea să-și direcționeze voturile spre PSD, PNL și AUR.
  • În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Cristi Hrițuc, fost consilier prezidențial, a evidențiat că hotărârea prin care CCR a respins candidatura Dianei Șoșoacă din motive de conduită reprezintă „o demonstrație a faptului că sunt anumite decizii politizate ale Curții”.

Citește mai mult despre concluziile analiștilor despre cura pentru prezidențiale

Statele UE aprobă un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina. Banii provin din activele înghețate ale Rusiei

  • Statele membre ale Uniunii Europene și-au dat acordul pentru acordarea unui împrumut de 35 de miliarde de euro, menit să sprijine economia Ucrainei afectată de invazia rusă.
  • Pentru acordarea acestui credit vor fi folosite drept garanție activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, relatează Euronews.com.
  • Acordul face parte dintr-o inițiativă a aliaților G7 de a furniza Guvernului de la Kiev 45 de miliarde de euro cât mai curând posibil. Armata ucraineană se luptă pentru a limita o nouă ofensivă rusă care i-a afectat grav sistemul energetic și i-a epuizat stocurile militare.

Citește mai mult despre împrumutul UE pentru Ucraina

Situația la zi în politica românească: amenințări cu demisia, moțiuni de cenzură și aceleași atacuri între PSD-PNL

  • A fost scris, miercuri, un nou capitol din epopeea alianței PSD-PNL. Au curs atacuri dure din ambele tabere, amenințări cu demisia din partea premierului, iar unii miniștri cu portofolii importante au lipsit de la ședință.
  • Este bătălie și pe moțiuni de cenzură. După anunțul de marți al USR, azi AUR a prezentat un text de moțiune și îi invită pe parlamentarii Uniunii Salvați România să-l semneze.
  • Cât despre liberali, aceștia anunță că nu vor să discute despre subiect și o cheamă pe Elena Lasconi la discuții la sediul Partidului Liberal.

Citește mai mult despre evoluția relațiilor din Guvern

Radu Mazăre, audiat ca martor în dosarul de prostituţie de la lotul naţional feminin de bob şi sanie

  • Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și fratele său, Mihai Mazăre, au dat declarații, miercuri, în fața procurorilor DIICOT.
  • Au fost audiați ca martori în dosarul în care antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie al României, Paul Neagu, este acuzat că a ar fi obligat trei sportive să se prostitueze.
  • La intrarea în sediul DIICOT, Radu Mazăre a afirmat că îl cunoaşte pe Paul Neagu şi l-a văzut, la un moment dat, pe antrenor cu două dintre sportive.

Citește mai mult despre noul dosar în care e implicat Radu Mazăre

VIDEO. „Trebuie să fiu de acord cu ce face Israelul?” Șoșoacă i-a sunat pe Ciolacu și Geoană, să le ceară să se retragă din cursa pentru Cotroceni

  • N-a reușit să rămână în cursa prezidențială, dar a câștigat niște minute la telefon cu foștii ei contracandidați.
  • Diana Șoșoacă i-a sunat și i-a înregistrat fără voia lor pe Marcel Ciolacu și Mircea Geoană. Europarlamentara a făcut, de fapt, un nou demers să condamne Curtea Constituțională.
  • Candidații la prezidențiale nu au fost avertizați că discuția va fi filmată. Mai mult, persoana care a filmat-o pe Diana Șoșoacă pare că suflă unele întrebări.

Citește mai mult despre dialogul Dianei Șoșoacă cu Ciolacu și Geoană

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE