Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile prezidențiale, influențate de scoaterea Dianei Șoșoacă din cursă de CCR. Analist: „Poate întoarce ordinea din clasament”

Decizia prin care Curtea Constituțională a României a hotărât respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la prezidențiale a declanșat un scandal ce „poate avea efecte foarte mari în privința ordinii în clasament și în lupta pentru locul doi”, a declarat analistul politic Cristi Hrițuc, la Euronews România. La rândul său, sociologul Dan Jurcan consideră că „această retragere a devenit o miză politică”, iar simpatizanții Dianei Șoșoacă ar putea să-și direcționeze voturile spre PSD, PNL și AUR.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Cristi Hrițuc, fost consilier prezidențial, a evidențiat că hotărârea prin care CCR a respins candidatura Dianei Șoșoacă din motive de conduită reprezintă „o demonstrație a faptului că sunt anumite decizii politizate ale Curții”.

Și PNL și PSD au fost de-a lungul timpului la guvernare și nimeni nu a venit cu un proiect de reformă (a CCR, n.red). Știu că la un moment dat se dorea un proiect de reformă a Curții, pe modul în care ajung judecătorii desemnați la Curte. E clar că ei trebuie să fie votați de Parlament. (...) Mai trebuie introdus un principiu acolo, adică să nu avem judecători la CCR oameni care nu au judecat niciodată și atunci acolo ar trebuie să avem niște judecători din elita experților în drept constituțional. Nu trebuie să facă parte dintr-un partid politic”, a precizat Cristi Hrițuc.

Fostul consilier prezidențial a precizat că hotărârea CCR care  lasă pe Diana Șoșoacă în afara cursei pentru Cotroceni a generat „un scandal care poate avea efecte foarte mari în privința ordinii în clasament și în lupta pentru locul doi în turul întâi al alegerilor prezidențiale”

„Pe locul întâi e clar. PSD e un partid extrem de disciplinat. E cel mai mare partid din România și își duce candidatul în turul doi.

Acest eveniment, ce s-a întâmplat acum, poate întoarce total jocul. Poate întoarce ordinea din clasament, nu neapărat cum și-au dorit inițiatorii acestui joc de la Curtea Constituțională în momentul în care s-a decis scoaterea Dianei Șoșoacă din cursă”, a menționat Hrițuc.

Sociolog: „Marea problemă pe care o avem de fapt este că George Simion, Elena Lasconi și Mircea Geoană se află în plutonul doi”

La rândul său, sociologul Dan Jurcan, director de cercetare în cadrul IRES, a punctat că respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă de către CCR a ajuns să aibă o „miză politică”.

Încă se joacă pentru că această retragere a devenit o miză politică și rămâne să vedem cine câștigă și cine pierde, dar această ipoteză că de fapt George Simion ar ajunge sigur în turul doi prin retragerea doamnei Șoșoacă este încă discutabilă.

Doamna Șoșoacă era cotată undeva între 10 și 13% și doar jumătate dintre votanții ei proveneau din rândul SOS. Ceilalți nu proveneau toți de la AUR. Existau și votanți de la PNL, în special din mediul rural, cei care sunt cu educație medie sau sub medie și care nu au locuri de muncă. Ei rezonau extrem de bine la acest tip de mesaj”, a precizat sociologul.

Spre ce partide se vor direcționa voturile alegătorilor Dianei Șoșoacă

„Pe ipotezele pe care le avem noi de la IRES, voturile de la Diana Șoșoacă pleacă - cam o treime s-ar duce către PSD, iar celelalte două treimi se împart între PNL și AUR.

Marea problemă pe care o avem de fapt este că George Simion, Elena Lasconi și Mircea Geoană se află în plutonul doi. Sunt undeva între 14 și 17%. Sigur că două-trei procente s-ar putea să facă diferența și să-l ajute mult pe Simion să depășească acest prag, dar încă nu este sigur”, a afirmat directorul din cadrul IRES.

Sociolog: Nicolae Ciucă cu mare greutate a reușit să depășească 10%, iar PNL e cotat între 23 și 28%

„În același timp, îl vedem pe domnul Ciucă că este extrem de vocal și profită. Este o opțiune a consultanților de campanie pentru că își creează multă vizibilitate, are inițiativa comunicațională, are impresia că deține controlul și asta s-ar putea să îi aducă oarecum un câștig. Are un decalaj foarte mare față de PNL, de alegătorii PNL. Vorbim de un PNL care era cotat la un 23% până la 28%. Domnul Ciucă cu mare greutate a reușit să depășească undeva 10%.

La PNL rămâne aceeași veșnică întrebare: de ce nu reușește Nicolae Ciucă să culeagă voturile celor care vor vota PNL la alegerile prezidențiale?”, a afirmat Dan Jurcan.

„Cred că asta face parte dintr-o strategie prin care tot acest circ cu «adio, dar rămân cu tine» nu face altceva decât să fidelizeze alegătorii de dreapta. Este o bătălie de fapt între cei doi mari competitori de dreapta - Nicolae Ciucă și Elena Lasconi.

Nu trebuie neglijat aici nici domnul Mircea Geoană care reușea, cel puțin la nivelul lunii august, să colecteze undeva la 25% din voturile simpatizanților liberali. Dar după toate aceste scandaluri este posibil ca această cifră să fi scăzut foarte mult și domnul Ciucă să fi recuperat.

Suntem într-o campanie electorală în care nu este atât de relevant turul doi, ci turul întâi unde scorurile sunt foarte strânse. Nicolae Ciucă nu face altceva decât să încerce să ajungă din urmă plutonul doi și eventual să-l depășească, având sprijinul de partid”, a concluzionat sociologul Dan Jurcan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE