Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scenariile privind alegerile prezidențiale, după ce Diana Șoșoacă a devenit „arbitru”. Calendarul electoral, „marea capcană întinsă de PSD”

Curtea Constituțională a României a respins candidatura Dianei Șoșoacă la președinție, din cauza unor motive de conduită. Decizia a scandalizat și a bucurat deopotrivă, însă ea a iscat un scandal care s-ar putea dovedi decisiv în ecuația alegerilor.

În aceste condiții, calculele celorlalți candidați se schimbă, iar analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat care ar fi scenariile alegerilor, dacă ținem cont de realitățile actuale.

Cum arată scenariile privind alegerile prezidențiale

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „PNL nu poate să voteze moțiunea de cenzură, pentru că, dacă o votează, dovedește lipsă de seriozitate. Și atunci, toate argumentele în favoarea acestei guvernări nu mai țin. În plus, ne-a explicat domnul Motreanu, trebuie să supravegheze PSD pentru a nu fura alegerile. Deci dacă votează moțiunea de cenzură, nu vor putea supraveghea PSD-ul. Nu știu cum îl vor supraveghea, dar asta e o cu totul altă problemă.

O să avem alegeri prezidențiale, alegeri parlamentare influențate de primul tur al alegerilor prezidențiale. Se va profila o majoritate pe care, în momentul de față, dacă lucrurile nu se schimbă, o văd PSD-UDMR-minorități, fără PNL. În condițiile astea, depinde de cine va fi președinte, va propune un prim-ministru dintr-o parte sau alta. Sigur că un președinte liberal poate să încerce și o altă variantă decât cea cu PSD, greu de crezut că se poate face majoritate, pe calculele bazate pe sondajele de opinie de acum.

Dar Mircea Geoană va avea o viziune, iar Marcel Ciolacu, o altă viziune și totul s-a schimbat. În momentul de față, din cauza scandalurilor și multiplelor surprize din octombrie, nu mai putem să facem o predicție foarte clară în ceea ce privește turul 2. Săptămâna trecută, o puteam face mult mai clar. Vorbeam despre Marcel Ciolacu și Mircea Geoană.

Între timp, scandalul Geoană probabil că l-a pus pe o pantă descendentă, dar nu știm cât a coborât, iar ieșirea doamnei Șoșoacă din cursă distribuie voturile. Încă nu e clar, pentru că socotelile dinainte de scandal nu se potrivesc cu cele de acum, mai ales că electoratul Dianei Șoșoacă nu este un electorat facil George Simion.

Scandalul schimbă situația, iar cei care intenționau să o voteze pe Șoșoacă nu-l votau pe Simion, din motivele pe care Șoșoacă le-a explicat. Va fi un concurs, mulți candidați vor încerca să preia așa-zisul electorat suveranist.

Simion a încercat să fie foarte cuminte pentru a nu ajunge în situația Dianei Șoșoacă. Acum o săptămână, a spus că mareșalul Antonescu a fost un criminal de război. Se pare că ar exista disensiuni în partid, ar exista o scrisoare pe care Claudiu Târziu nu o revendică, dar care vorbește despre lipsă de democrație și de viziune în interiorul partidului. Dar ceea ce a încercat să sugereze este că poate să fie un candidat rezonabil, moderat, în sensul extremei drepte moderate, să spunem așa. În orice caz, deosebit de Diana Șoșoacă. Or ceea ce va cere Șoșoacă electoratului său este să nu-l voteze pe Simion. Va reuși? Nu știu. Va avea foarte multe probleme doamna Șoșoacă."

Cum arbitrează scandalul Șoșoacă lupta la prezidențiale

Un amănunt interesant este că acest caz al Dianei Șoșoacă poate fi considerat un precedent. Iar din acest punct de vedere, decizia CCR ar putea fi considerată corectă, în ciuda unor contestații și a faptului că aproape 20 de ONG-uri protestează la adresa CCR.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Nu cred că există, așa cum spuneau unii, o câștigătoare a acestei etape, ci este o perdantă meritată, pentru că atacurile împotriva Constituției nu pot în niciun fel să fie acceptate.

Știu că sunt unii care consideră că decizia CCR este greșită. Eu nu mă asociez acestora, argumentele constituționale sunt puternice. Dar dacă nu transmitem, când putem, un mesaj foarte clar către fasciștii care se manifestă în România, vom avea cu toții de plătit. Și spun 'când putem', pentru că, în cazul Șoșoacă, a existat o sesizare și Curtea avea competențe, iar în cazul celorlalte alegeri, CCR nu are competențe, pentru că am văzut că Nicușor Dan a spus că, dacă a candidat la europene, de ce nu ar putea și la prezidențiale.

Dacă nici Șoșoacă, care încalcă orice regulă a bunului simț - nu mai discutăm de Constituție - nu e un precedent, atunci ce precedent ar mai putea fi? Deci în raport cu acest caz, au trebuit să judece, pentru că au avut niște contestații. Obligația de a respecta Constituția o avem toți, conform articolului 1, aliniatul 5 din Constituție, deci și doamna Șoșoacă, care și-a făcut un obicei din a încălca Constituția. O să se spună că doar discursiv, iar asta nu înseamnă că ar putea să pună vreodată în pericol țara. Păi candidează la funcția supremă în stat, există o probabilitate să devină președinte. Vreți să pună în aplicare ideile pe care le are?

Pe de altă parte, CCR nu are competențe decât în ceea ce privește candidații la președinție și instituții precum Parlament, Guvern, conflicte interinstituționale. Ca urmare, nu poate să creeze un precedent în ceea ce privește libertatea de exprimare, nu are competențe. Noi doi putem să spunem lucruri anticonstituționale câtă vreme nu candidăm la președinția României".

Motivarea CCR în cazul Dianei Șoșoacă are 21 de pagini. Judecătorii consideră că europarlamentara nu are o conduită demnă pentru un candidat la alegerile prezidențiale, că a avut atitudini antisemite, antidemocratice și nu numai. În plus, au fost enumerate mai multe comportamente controversate ale ei.

Șoșoacă, lidera partidului SOS România, a catalogat decizia ca fiind abuzivă și motivată politic, nu constituțional. Șoșoacă a invocat și articolul 72 din Constituția României și articolele 9 și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care protejează imunitatea politică a parlamentarilor.

Calendarul electoral, marea capcană întinsă de PSD

În aceste condiții, se poate ajunge și la situația în care, din cauza orgoliilor, democrația să fie pusă chiar în pericol, moment în care scenariul cel mai optimist ar fi ca forțele de dreapta să se unească. Iar asta ar putea însemna chiar ca PNL să renunțe să-și mai susțină propriul candidat, pe Nicolae Ciucă și să se reorienteze spre Elena Lasconi.

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Din păcate, așa cum arată sondajele, este destul de departe Ciucă. Înaintea celor două scandaluri (Geoană și Șoșoacă), sondajele arătau cam așa: era un pluton funtaș format din Ciolacu și Geoană, al doilea pluton format din trei, care erau aproape umăr la umăr, cu Lasconi, Șoșoacă și Simion al treilea, iar la o distanță bună, de 5-6 procente, domnul Ciucă și domnul Cristian Diaconescu, care a venit dintr-o dată și a avut o performanță foarte bună în câteva sondaje și care pare să fi luat voturi de la domnul general Ciucă, de la PNL.

Și asta pentru că alegătorii îl văd mai degrabă ca pe un tehnocrat și este și independent, ceea ce nu i se întâmplă domnului Geoană, care nu mai este văzut chiar atât de independent și nici atât de tehnocrat, după scandalul acela. Mi-e greu să vă spun. Odată ce Șoșoacă a ieșit din joc, nu e ca un simplu ciclist și voturile ei să se împartă. Și erau multe.

Dacă Simion ia doar o treime din voturi, este candidat de turul 2, dacă Mircea Geoană nu recuperează nimic. Dar Geoană a făcut un efort serios să se adreseze electoratului tip Șoșoacă. Nu știu dacă îl va urma sau nu. Temerea multora este că voturile se vor duce spre Simion și ajungem în scenariul 2000, în care Ciolacu îl înfrânge pe Simion fără probleme. Eu cred că aici este o iluzie mare, pentru că Simion nu este Vadim și Ciolacu nu este Iliescu. Suntem într-un alt moment și unii se joacă cu focul. Dacă ajungem într-un asemenea scenariu, vom avea dovada că democrația românească abia răsuflă.

Vă dau un exemplu. În momentul de față, avem două partide care, împreună, ar putea face o forță, PNL și USR și trei platforme care s-ar putea să nu ia peste 5 procente, dar care sunt suficient de puternice: SENS, DREPT și REPER. Dacă ar găsi soluții pentru a putea coopera, candidatul extremei drepte nu ar ajunge pe locul 2.

Pentru că marea capcană întinsă de PSD, cu măiestrie, în care au căzut toți, a fost calendarul electoral. Faptul că avem alegerile parlamentare între două tururi de scrutin va influența în mod categoric rezultatul alegerilor parlamentare.

Cine are candidat în turul 2 va avea un premiu de participare la turul al doilea, pe care îl va vedea la parlamentare. Premiul acesta îl estimez a fi între 5 și 10 procente. Vă dădeam exemplu cu USR: dacă doamna Lasconi ajunge în turul 2, USR trece de la 10-15 procente, cât ar putea să aibă, la 20, devine un partid semnificativ. Iar PSD riscă să devină, datorită acestui sistem, dintr-un partid dominant, un partid predominant, așa cum a mai fost doar în 2016 și în 2000, cu riscuri mari pentru democrație, pentru că va avea enorm de multă putere.

E adevărat că anul viitor va fi un an economic dezastruos și PNL probabil nu-și dorește să participe la guvernare, iar PSD n-ar vrea să dea prim-ministrul, pentru că nu vrea să deconteze toate problemele. S-ar putea să vedem un premier tehnocrat, dacă vor avea o majoritate suficientă. De asta eu cred că PNL începe să se gândească serios că are de jucat un rol în opoziția viitoare, deși mai are încă potențial să joace o carte importantă la alegerile prezidențiale și parlamentare. Trebuie să se decidă, sunt orgolii.

PNL e un partid mare, nu poate să nu-și susțină propriul candidat, USR are un candidat care aparent stă mai bine în sondaje, nu poate să nu-l susțină, iar cele trei platforme au diferențe ideologice care par să fie importante. Dar dacă democrația va intra în criză, diferențele acelea ideologice nu vor mai conta.”

Cât contează scandalurile în care sunt implicați candidații

Cristian Pîrvulescu, analist politic: „Este suficient ca o treime din voturile de care dispune Șoșoacă să treacă la Simion, iar Geoană să continue pe panta descrescătoare, ca schimbarea să aibă loc în sensul acesta. Și doamna Lasconi va încerca să preia voturi antisistem din zona respectivă, dar nu știu dacă va reuși, pentru că un discurs antieuropean și suveranist este greu de folosit de către ea, chiar dacă face uneori unele erori.

Spre exemplu, în referirile pe care le făcea în declarația privind amantele, foarte aspru criticat de centrul Filia, pentru că denota un sexism pe care sunt convins că nu l-a intenționat, dar care a ieșit ca atare. Dar asta îndepărtează o parte din electorat.

Rămâne deschisă bătălia, se relansează, dar rațional discutând, dacă acea treime din voturi trece la Simion, el are șansa să fie în turul 2. Și în ceea ce-l privește pe Ciolacu, este un calcul simplist să crezi că va câștiga alegerile prezidențiale pentru că se confruntă cu Simion, pentru că nu știm dacă votul de protest nu se duce către contracandidatul lui Ciolacu, oricare va fi acesta. Pe de altă parte, dacă scade, cât de mult poate să scadă domnul Ciolacu? Are o plajă undeva la 20 la sută, în care se oprește și eu cred că undeva la 20-25% se va da lupta pentru turul 2.

Geoană ar trebui, în primul rând, să încerce să răspundă la întrebările care i se pun, fără să atace presa. Erau previzibile întrebările legate de finanțare, se anunțau de mult. Pe de altă parte, dacă mai există încă un scandal, va fi puternic destabilizat. Acesta a fost primul, îl așteptam. Spuneam că, până nu va apărea primul scandal de octombrie, va fi un candidat puternic, dar, pentru că nu are un partid în spate, poate fi destabilizat. Ciolacu are un partid în spate, se poate baza pe el pentru a avea un minim de voturi și asta îl trimite în turul 2. Nici Simion și Șoșoacă nu aveau partide în spate. Ciucă are în spate un partid puternic și Lasconi, un partid relativ puternic, dar totuși organizat și urban.

Până acum, Simion nu a fost obiectul unor campanii negative. Este singurul. Ciudat. Ciucă a fost primul, apoi a fost Geoană, a fost și Ciolacu într-o oarecare măsură. Campaniile negative nu înseamnă că sunt fake news, doar că adversarii politici folosesc în anumite momente informațiile pentru a face o presiune și a destabiliza un candidat. S-au folosit la Ciucă cu succes, la Geoană cu un oarecare succes, bănuiesc, iar în cazul lui Ciolacu s-au folosit nu foarte energic și fără mare succes. Iar la Simion, deloc."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE