Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Situația la zi în politica românească: amenințări cu demisia, moțiuni de cenzură și aceleași atacuri între PSD-PNL

A fost scris, miercuri, un nou capitol din epopeea alianței PSD-PNL. Au curs atacuri dure din ambele tabere, amenințări cu demisia din partea premierului, iar unii miniștri cu portofolii importante au lipsit de la ședință. Este bătălie și pe moțiuni de cenzură. După anunțul de marți al USR, azi AUR a prezentat un text de moțiune și îi invită pe parlamentarii Uniunii Salvați România să-l semneze. Cât despre liberali, aceștia anunță că nu vor să discute despre subiect și o cheamă pe Elena Lasconi la discuții la sediul Partidului Liberal.

Schimb de săgeți otrăvite în coaliția de guvernare. Ciolacu: E exclus vreodată ca PSD să facă o alianță cu AUR

În prima apariție după ultimele scandaluri din Coaliție, Marcel Ciolacu a declarat că își dă demisia dacă PNL iese de la guvernare. Liderul PSD a descris declarațiile războinice ale colegilor din PNL drept „tâmpenii spuse în campanie”.

Reporter: Vă veți da demisia dacă PNL iese de la guvernare?

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Categoric! În acel moment nu mai avem o coaliție pentru guvernul României. (n.r. Reporter: Poate funcționa guvernul așa?) Da, pentru că un guvern funcționează cu miniștri, nu funcționează cu președinții de partide. (n.r. Reporter: Domnul Ciucă spune că vreți să faceți o alianță cu AUR) Vă spun, e în seria de tâmpenii spuse în timpul campaniei. Eu n-am nicio problemă. Poate să spună orice, dar eu v-am spus dumneavoastră și vă spun încă o dată că este exclus vreodată ca PSD să facă o alianță cu AUR.

Aroganța face parte din ADN-ul PSD-ului - este replica venită din partea deputatului PNL, Florin Roman.

Florin Roman, deputat PNL: Domnul Ciolacu, știți, câteodată mai spune și lucruri trăznite. E evident că noi încercăm să ne vedem de treaba noastră, atât la nivelul Parlamentului, cât și la nivelul Guvernului. Încercăm să dăm stabilitate unei țări guvernate de oameni extrem de aroganți în ultima vreme, pentru că dacă te uiți la declarațiile liderilor PSD, vezi foarte multă aroganță, foarte multă ironie, foarte multă impertinență, câteodată și atacuri grobiene. Asta face parte din ADN-ul PSD-ului care, din punctul meu de vedere și al Partidului Național Liberal, atunci când are puterea, confiscă instituțiile și le pune să lucreze conform intereselor lor.

Liberalii nu vor să iasă, de fapt, de la guvernare / AUR are textul moțiunii pregătit

Deși PNL tot acuză PSD de abuz de putere, potrivit surselor Euronews, liberalii nu vor să iasă de la guvernare, pentru că miza este prea mare - propulsarea liderului Nicolae Ciucă în turul doi al prezidențialelor.

Ministrul liberal Mircea Fechet a declarat că nimic nu s-a schimbat în ceea ce privește colaborarea instituțională a partidelor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Am fost la fel de atent și la această ședință, cum am fost în fiecare ședință de Guvern până acum. Nu aș spune că este vreo diferență în ceea ce privește atenția. Am o relație la fel de bună cu toți colegii miniștri, pentru că în procesul de adoptare a unui act normativ trebuie să existe o relație instituțională”.

Din opoziție, USR a venit cu o ofertă pentru liberali: să voteze o moțiune de cenzură împotriva cabinetului condus de Marcel Ciolacu și din care și ei fac parte. Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că inițiativa USR este un exercițiu neserios, însă a invitat-o pe Elena Lasconi, președinta USR, la discuții, dar nu pe această temă.

În jocul moțiunilor a intrat și AUR. George Simion anunță ca partidul său are deja textul deja scris și îi invită și pe cei de la USR să-l semneze.

George Simion, președintele AUR: „Am aici textul moțiunii de cenzură. Doamna Elena Lasconi nu este parlamentar, nu cunoaște încă, poate soțul nu a învățat-o procedurile parlamentare, dar ai nevoie de un text și ai nevoie de semnături. Noi avem semnăturile, le punem aici, pe masă. Punem și textul. Îi punem la dispoziție doamnei Lasconi, chiar dacă nu-i la Parliament, aceste semnături, împreună cu semnăturile USR, sunt suficiente pentru a fi depusă semnătura. Luni poate fi citită și miercuri votată, dacă chiar există interes și nu este un joc politic”.

Între timp, la Palatul Victoria a fost ședință de guvern, prima după ce Nicolae Ciucă a anunțat ruperea Coaliției. Însă, nu toți liberalii au fost prezenți. Au lipsit unii miniștrii cu portofolii grele cum ar fi cel de la Interne, Cătălin Predoiu, și ministrul Justiției, Alina Ghorghiu. Aceștia și-au trimis secretarii de stat în locul lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE