Papa Francisc a recunoscut sâmbătă că nu mai poate călători așa cum o făcea înainte din cauza ligamentelor întinse de la genunchi. Acesta a spus că pelerinajul său de o săptămână în Canada a fost „un mic test” care a arătat că trebuie să încetinească ritmul și că într-o zi ar putea să se retragă, relatează Euronews.com.
Papa are nevoie de ajutor pentru a se deplasa
Vorbind cu reporterii în timp ce călătorea spre casă din nordul Nunavut, Francisc, în vârstă de 85 de ani, a subliniat că nu s-a gândit la demisie, dar a spus că „ușa este deschisă” și că nu este nimic în neregulă ca un papă să se retragă.
Francisc a spus că, deși nu s-a gândit să demisioneze până acum, își dă seama că trebuie cel puțin să încetinească.
„Cred că la vârsta mea și cu aceste limitări, trebuie să îmi economisesc energia pentru a putea sluji biserica sau, dimpotrivă, să mă gândesc la posibilitatea de a mă retrage”, a spus el.
Francisc a fost asaltat de întrebări despre viitorul pontificatului său după prima călătorie în care a folosit un scaun cu rotile și un baston pentru a se deplasa, limitându-și puternic programul și capacitatea de a se amesteca în mulțime.
La începutul acestui an, Papa Francisc și-a întinat ligamentele genunchiului drept, iar continuarea terapiei cu laser și magnetism l-a forțat să anuleze o călătorie în Africa care era programată pentru prima săptămână din iulie.
Francisc a exclus posibilitatea de a se opera la genunchi, spunând că nu ar fi neapărat de ajutor și observând că „există încă urme” de la faptul că a fost supus la mai mult de șase ore de anestezie în iulie 2021 pentru a i se îndepărta 33 de centimetri din intestinul gros.
Papa Francisc: „Genocid” cultural pentru populația indigenă din Canada
Călătoria în Canada a fost dificilă și a prezentat mai multe momente în care Francis a avut dureri evidente în timp ce făcea manevre pentru a se ridica și a coborî de pe scaune.
La finalul turneului său de șase zile, el părea bine dispus și plin de energie, în ciuda unei zile lungi de călătorie la marginea Arcticii, vineri, pentru a-și cere din nou scuze față de popoarele indigene pentru nedreptățile pe care le-au suferit în școlile rezidențiale canadiene administrate de biserică.
În alte comentarii la bordul avionului papal, Francisc a fost de acord că încercările de a elimina cultura indigenilor din Canada prin intermediul sistemului de școli rezidențiale administrate de biserică reprezintă un „genocid” cultural.
Francisc a spus că nu a folosit acest termen în timpul călătoriei sale în Canada pentru că nu i-a venit în minte. Comisia pentru Adevăr și Reconciliere din Canada a stabilit în 2015 că îndepărtarea forțată a copiilor indigeni de la casele lor și plasarea în școli rezidențiale administrate de biserică pentru a-i asimila la creștini, canadieni a constituit un „genocid cultural”.
„Este adevărat că nu am folosit cuvântul pentru că nu mi-a venit în minte, dar am descris genocidul, nu? Mi-am cerut scuze, am cerut iertare pentru această lucrare, care a fost un genocid,” a declarat Francisc.