Cel mai mare parc solar plutitor din Europa se va deschide în iulie, anul acesta, în Portugalia.
Ansamblul de panouri solare plutitoare face parte din planul Portugaliei de a reduce dependența de combustibilii fosili importați, în contextul majorării costurilor din cauza invaziei rusești din Ucraina.
12.000 de panouri solare puse laolaltă
Parcul solar de pe Alqueva, cel mai mare lac de acumulare din Europa de Vest, este construit de EDP. Aceasta este principala companie de utilități a țării.
În prezent, două remorchere mută o gamă largă de 12.000 de panouri fotovoltaice către acostarea lor pe rezervor. Construcția este de dimensiunea a patru terenuri de fotbal.
Electricitatea produsă din parcul plutitor, cu o capacitate instalată de 5 megawați (MW), ar costa o treime din cea produsă dintr-o centrală pe gaz, a declarat directorul grupului EDP, Miguel Patena.
Panourile de pe lacul de acumulare Alqueva ar produce 7,5 gigawați/oră (GWh) de energie electrică pe an și ar fi completate cu baterii cu litiu pentru a stoca 2 GWh.
Energie electrică pentru 1.500 de familii
Panourile solare vor furniza energie electrică a 1.500 de familii, sau o treime din nevoile orașelor de lângă Moura și Portel.
Miguel Patena a spus că acest proiect este cel mai mare parc solar plutitor dintr-un baraj hidro din Europa.
În lupta de reducere a emisiilor de CO2 au fost amplasate panouri solare lângă surse de apă, în mai multe zone, cum ar fi America și China.
Panourile plutitoare de pe rezervoarele utilizate pentru hidroenergie sunt rentabile, deoarece se pot conecta la legăturile existente la rețeaua electrică. Puterea în exces generată în zilele însorite poate pompa apa în lac pentru a fi stocată și utilizată în zilele înnorate sau noaptea.
Contextul războiului din Ucraina a dus la accelerarea procesului
Ana Paula Marques, membru al consiliului executiv al EDP, a declarat că războiul din Ucraina a arătat nevoia de a accelera trecerea la sursele regenerabile.
Ea a spus că proiectul Alqueva face parte din strategia EDP „de a deveni 100% verde până în 2030”, energia hidroelectrică și alte surse regenerabile reprezentând acum 78% din capacitatea instalată de 25,6 GW a EDP.
În 2017, EDP a instalat un proiect pilot solar plutitor cu 840 de panouri pe barajul Alto Rabagao, primul din Europa care a testat modul în care energia hidro și solară se pot completa reciproc.
EDP are deja planuri de extindere a proiectului Alqueva. În aprilie și-a asigurat dreptul de a construi o a doua insulă plutitoare cu o capacitate instalată de 70 MW.
Parc solar plutitor Alqueva în cifre
- Număr de panouri: 12.000
- Dimensiuni platforma: 4 ha
- Putere instalata: 4 MW
- Producția anuală de energie: 7 GWh (~25% din familiile din regiune)
- Adâncimea rezervorului: 70 m
- Oscilația planului apei: 23 m