Alertați de furtul pieselor din tezaur dacic de la Muzeul Drents, din Țările de Jos, muzeografii din Iași vor să ia măsuri de protecție a unor piese de patrimoniu similare, transferate, în anii '70, din Molodva în București.
Printre aceste obiecte, se află un al doilea coif dacic de aur, cel de la Băiceni-Cucuteni, expus și el în Drents, alături cel de la Coțofănești care, însă, a fost furat. Conducerea Palatului Culturii din Iași vrea, acum, ca piesele găsite în Moldova și trimise, în timp, Muzeului Național de Istorie să revină acasă.
70 de piese pe care Palatul Culturii din Iași vor să le recupereze
Șaptezeci de piese, care cântăresc peste două kilograme 200 de aur, compun tezaurul pe care conducerea Palatului Culturii din Iași vrea să îl recupereze, măcar pentru o perioadă.
Palatul Culturii a fost restaurat în 2016 și ar fi una dintre cele mai sigure clădiri din țară, potrivit experților de acolo. În ea, își are sediul și Complexul Muzeal Național „Moldova”. Fiecare sală a acestuia are senzori de mișcare.
Sălile cu exponate importante au pereții exteriori în curtea interioară a Palatului Culturii.
”Multe dintre sălile noastre, mai ales cele de la Muzeul de Istorie au și camera cu recunoaștere facială, astfel încât indiferent la zi, la noapte putem salva aceste fețe și sa vedem dacă se află într-o bază de date sau nu.”, a declarat Andrei Apreotesei - directorul interimar al Palatului Culturii, Iași.
Cu aceste argumente, venite în contextul furtului de la Mezeul Drents din Țările de Jos, conducerea Palatului Culturii din Iași a început demersurile la Ministerul Culturii pentru ca tezaurul împrumutat, în urmă cu mai bine de 50 de ani, să revină acasă.
”Muzeul Național de Istorie al României intră în restaurare și piesele urmează să fie depozitate în spații speciale, mai potrivit ar fi ca ele să fie aduse in Moldova, toate piesele, toate tezaurele, toate piesele valoroase ca să fie expuse în acest complex muzeal.”, susține Bobi Apăvăloaie - directorul Direcției Județene de Cultură Iași.
Tezaurul pe care conducerea Palatului Culturii din Iași vrea să îl recupereze a fost descoperit întâmplător de localnicii din Băiceni, comuna Cucuteni, în anul 1959.
În total, în țara noastră, au fost găsite doar două coifuri complet din aur: cel de la Coțofănești, furat recent în Țările de Jos, și cel din Băiceni-Cucuteni.
Coiful din Băiceni-Cucuteni va putea fi admirat la Muzeul Național de Istorie a României, de săptămâna viitoare. Atunci, piesele care au făcut parte din expoziția din Țările de Jos vor fi, din nou, prezentate publicului.