Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Furtul pieselor dacice. Concluziile raportului Corpului de Control al premierului: abateri și lacune legislative

Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la MNIR și la Ministerul Culturii, a transmis, joi, Marcel Ciolacu, iar „materialul rezultat” va fi înaintat Parchetului General. Corpul de control al premierului susține că Muzeul de Istorie și Ministerul Culturii nu au respectat legea atunci când au transportat, în Olanda, piese din tezaurul dacic.

Totodată, în urma discuțiilor care au existat la Guvern după jaful de la muzeul olandez, Ministerul Culturii urmează să vină cu un act normativ și oprește, temporar, expozițiile, în țară și în străinătate, potrivit surselor Euronews.

06/02/2025 , 17:19

Concluzii din raportul Corpului de Control al Prim-Ministrului, în urma furtului pieselor dacice

„Constatările au relevat, pe de o parte, deficiențe sau lacune legislative în ceea ce privește protejarea patrimoniului cultural, iar pe de altă parte abateri de la respectarea cadrului juridic ce reglementează exportul temporar de bunuri culturale mobile clasate”, se arată în Sinteza principalelor constatări ce reies din verificările efectuate la Ministerul Culturii și Muzeul Național de Istorie a României.

Corpul de control al premierului susține că Muzeul de Istorie și Ministerul Culturii nu au respectat legea atunci când au transportat, în Olanda, piese din tezaurul dacic. Din informațiile Euronews, s-ar părea că procedurile s-au derulat pe repede înainte și expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului” ar fi fost realizată în grabă.

În document, se reclamă, în primul rând, lipsa unui paznic la Muzeul Drents din Olanda. Reprezentanții Corpului de Cotnrol notează, spre exemplu, că la expozițiile din Madrid și Roma, acolo unde fuseseră trimise recent aceleași piese din tezaurul dacic, s-a realizat o pază completă, 24 din 7, cu paznic uman la fața locului. În schimb, în cadrul expoziției din Olanda, supravegherea expoziției a fost realizată prin intermediul unui centru de control funcțional 24 din 7, iar personalul de pază a fost disponibil doar pentru comunicații în caz de urgență, astfel s-ar putea explica de ce nu se afla nimeni la fața locului atunci când coiful de la Coțofenești și brățările dacice au fost furate din muzeul din Olanda.

De asemenea, tot în raportul Corpului de Control există și o mențiune legată de evaluarea pieselor care au fost furate. Se știe că, la scurt timp după jaf, reprezentanții MNIR spuneau că statul român ar putea cere despăgubiri de aproximativ 30 de milioane de euro, însă Corpul de Control precizează că unele dintre piesele din tezaur, chiar dintre cele care au fost furate, nu au mai fost reevaluate la fiecare 10 ani, așa cum prevede legea. Se pare că unele fuseseră reevaluate în urmă cu 14 ani, astfel că în contractul încheiat dintre muzeul olandez și MNIR nu ar fi fost trecută valoarea actuală a pieselor. E posibil ca acestea să fi avut în prezent o valoare mai mare decât la ultima evaluare făcută de specialiști pentru a stabili valoarea în bani a acestor piese.

Știrea inițială:

Surse: Ministerul Culturii oprește expozițiile, după furtul pieselor dacice. Raport preliminar al Corpului de control al premierului

Prin acest act normativ al Ministerului Culturii va fi reglementat foarte clar modul în care, pe viitor, vor putea fi transportate și expuse bunurile de patrimoniu.

Rămâne de văzut, însă, care va fi forma finală a acestui act normativ, urmând să fie pus în transparență cel mai probabil în această seară de către Ministerul Culturii, iar până când hotărârea va fi adoptată de Guvern și va exista o procedură standard pentru fiecare expoziție la care statul român va fi implicat, nu vor mai fi trimise către expoziții - fie în țară, fie în străinătate - alte piese de muzeu sau de tezaur.

Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, care au fost furate din muzeul olandez Drents, ar fi trebuit să ajungă în perioada următoare în Polonia la o altă expoziție.

Rămâne de văzut cum va încerca ministerul Culturii să reglementeze această procedură pentru că, spun surse din cadrul Guvernului, ar exista și nemulțumiri pentru modul în care au fost transportate piesele în Olanda, piese care, ulterior, au fost și furate.

Concluzii din raportul preliminar întocmit de experții Corpului de Control al premierului

Ciolacu: Sunt elemente că lucrurile, la vremea respectivă, s-au derulat pe „repede înainte” pentru ca expoziția să fie inaugurată la o anumită dată

Corpul de Control al Prim-Ministrului a finalizat verificările la Muzeul Național de Istorie a României și la Ministerul Culturii privind modul cum s-au desfășurat procedurile referitoare la organizarea în Olanda a expoziției privind tezaurul dacic, a precizat, joi, Ciolacu, însă premierul nu a dorit să ofere detalii din raportul preliminar întocmit de experții Corpului de Control al premierului.

Ar exista, însă, câteva nereguli în aceste verificări solicitate de premierul Ciolacu. Mai exact, întregul transport al pieselor dacice în Olanda s-ar fi realizat în grabă și nu ar fi fost respectate anumite termene prevăzute de lege, potrivit unor surse Euronews.

Marcel Ciolacu a spus doar că există elemente că lucrurile, la vremea respectivă, s-au derulat pe „repede înainte” pentru ca expoziția să fie inaugurată la o anumită dată, transmite Agerpres. El a mai spus că materialul rezultat în urma controlului va fi înaintat Parchetului General.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE