Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Secretarul american de Stat, vizită surpriză în Ucraina. Americanii întăresc sprijinul pentru Kiev

Antony Blinken, secretarul american de Stat, a ajuns marți dimineață la Kiev. Șeful diplomației americane vrea să dea asigurări Guvernului de la Kiev cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite. De asemenea, Washingtonul promite un flux de arme armatei ucrainene, în contextul în care Rusia desfășoară o ofensivă în regiunea Harkov, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Aceasta este a patra vizită pe care Antony Blinken o efectuează la Kiev, de la începutul invaziei ruse în februarie 2022. Secretarul american de Stat a sosit cu trenul de noapte din Polonia și urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Vizita de două zile a șefului diplomației americane nu a fost anunțată în prealabil și este organizată la câteva săptămâni de la votul Congresului SUA prin care a fost deblocat un pachet financiar masiv pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, după o lungă perioadă de amânări.

Ajutor militar de peste un miliard de dolari pentru Ucraina

De atunci, Administrația de la Washington a furnizat din stocurile sale ajutoare militare în valoare de aproape 1,4 miliarde de dolari. În principal este vorba despre sisteme antiaeriene Patriot şi NASAMS care lipsesc Ucrainei foarte mult pentru a face faţă ruşilor, precum şi muniţii pentru artilerie, notează sursa citată.

Ajutoarele ar urma să fie alocate în ritm accelerat, în condițiile în care Statele Unite fac eforturi pentru a recupera lunile pierdute în care Congresul încerca să ajungă la un acord privind asistența acordată Guvernului de la Kiev.

”Această călătorie îşi propune în primul rând să transmită un semnal puternic pentru a-i linişti pe ucrainenii care se află evident într-o situaţie foarte dificilă, atât din cauza intensificării luptelor pe frontul de est, cât şi pentru că ruşii îşi extind în prezent atacurile transfrontaliere la Harkov", a afirmat un oficial american de rang înalt, aflat la bordul trenului în care se afla secretarul de stat.

Antony Blinken vrea mai ales să "detalieze modul în care ajutorul nostru va fi pus în practică, astfel încât să le întărească apărarea şi să le permită să recâştige iniţiativa" pe câmpul de luptă, a adăugat el sub protecţia anonimatului.

Ultima vizită a unui înalt oficial american în Ucraina datează din martie când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.

Volodimir Zelenski: ”Avem din ce în ce mai multe rezultate, distrugem infanteria și tehnica invadatorilor”

Vizita are loc pe fondul unor lupte grele în regiunea Harkov, la granița dintre Ucraina și Rusia. După mai multe zile în care armata rusă a înaintat și a ocupat zece localități de frontieră, armata Kievului, se pare, a reușit să oprească avansul rușilor.

”În regiunea Harkov, continuă operațiunile de contraatac. Frontul a fost întărit, în special, în orașul Vovciansk și, în general, în zonele de frontieră. Avem din ce în ce mai multe rezultate, distrugem infanteria și tehnica invadatorilor”, a afirmat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Între timp, continuă evacuarea civililor din localitățile aflate în zona de conflict. Aproape șapte mii de oameni au fost deja strămutați din regiune.

Situația este complicată și în orașul Harkov, care este supus bombardamentelor. Cel puțin un om a murit, iar patru au fost răniți după ce o întreprindere a fost lovită cu rachete.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE