Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Omul, prădătorul suprem din lanțul trofic. 70 de miliarde de animale sunt sacrificate în fiecare an pentru mâncare și haine

O treime dintre speciile de animale sunt exploatate de oameni, fie pentru hrană, haine sau ca animale de companie. Aceasta este concluzia mai multor cercetători care avertizează că oamenii stau la baza extincției multor specii. Peste 70 de miliarde de animale sunt sacrificate în fiecare an, iar ce nu ajunge pe mesele oamenilor, ajunge în industria modei sub forma de haine sau genți. Oamenii de știință spun că omul a devenit prădătorul suprem. 

 Din cele 47.000 de specii de vertebrate de pe glob, oamenii exploatează aproximativ 15.000 dintre ele. 55% dintre ele sunt ucise pentru hrană, iar 40% sunt folosite ca animale de companie. 

Cele mai afectate specii sunt păsările, peștii, mamiferele, reptilele și chiar și amfibienii. 

Experții de mediu spun că la baza problemei stă omul. Vânatul ilegal, defrișarea pădurilor și schimbările climatice au un impact direct asupra animalelor.

Cristian Papp, expert de mediu WWF: ”Speciile de plante și animale au fost utilizate de om încă de la apariția acestuia. De la hrană, unelte, adăpost și așa mai departe. Problema este rata la care s-a ajuns folosirea anumitor specii. Fie că vorbim de animale, fie că vorbim de plante. Iar această creștere continuă nu a făcut altceva decât să aducă anumite specii în pragul extincției.”

Raluca Mitran a locuit în Marea Britanie, acolo unde a și deschis un restaurant vegan. Voia să arate oamenilor că poți să mănânci lucruri delicioase fără carne. Acum, s-a întors în România și lucrează la un magazin vegan și ”zero waste”. Adică, fără risipă. Aici totul se cumpără la vrac. A ales să nu mai mănânce carne în urmă cu șase ani.

Raluca Mitran: ”Am descoperit că poate să fie un stil de viață foarte sănătos, și ajută și mediul foarte mult. Cred că nu cunoșteam cât de multă suferință cauzează stilul nostru de viață obișnuit, iar în momentul în care am avut această revelație, am zis că nu pot să fiu indiferentă.”

Peste 70 de miliarde de animale sunt sacrificate în fiecare an

Conform Animals International, peste 70 de miliarde de animale sunt sacrificate în fiecare an pentru a deveni mâncarea oamenilor, asta fără să includem peștii. Majoritatea acestora mor în condiții îngrozitoare. Pieile, penele și blănurile se duc în industria modei. 

Cristian Papp, expert de mediu WWF: ”Dacă vorbim de exemplu de puf de calitate care se folosește inclusiv în gecile de iarnă. Aici, puful de pinguin este la mare căutare.”

Alte forme de exploatare sunt grădinile zoologice sau spectacolele de circ, unde animalele sunt folosite pentru distracția oamenilor. Când vine vorba de exportul de animale pentru sacrificare, unele țări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Austria au impus restricții.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE